top of page

Personeelsgids

3. Sociale- en medische voorschriften

​

3.1 Ziekmelding

S&B is verantwoordelijk voor het voeren van een verzuimbeleid. Dit betekent onder andere dat interne verzuimoorzaken worden opgespoord en aangepakt. Tevens wordt het individuele verzuim geregistreerd.

 

Voor deze taken heeft S&B de assistentie gevraagd aan Zakenwijzer. Een onafhankelijke arbo-dienst die niet alleen de controle en begeleiding van werknemers bij ziekte uitvoert, maar ook diensten voor u uitvoert op het gebied van “gezondheid en werk” zoals medische onderzoeken en het vrijwillig preventief spreekuur. Zakenwijzer heeft voor de dienstverlening aan onze organisatie één arts die optreedt als bedrijfsarts. Een arts die u kunt vertrouwen en een arts die verder kijkt dan die éne ziekmelding.

 

Als u door ziekte of een ongeval niet in staat bent uw werk te verrichten, dan zijn er "spelregels" die u in acht moet nemen. S&B heeft in overleg met Zakenwijzer een verzuimprotocol opgesteld. Hieronder vindt u de regels die op u van toepassing zijn.

​

1. De Arbo-dienst

U heeft vrije toegang tot de Arbo-dienst, zowel bij ziekte als bij dreigende gezondheidsschade ten gevolge van het werk. Indien verzuimreden, verzuimpatroon of verzuimverleden daartoe aanleiding geven neemt de Arbodienst gevraagd of ongevraagd actie (eigenstandige verantwoordelijkheid).

​

2. Gezondheidsschade

U dient uw werkzaamheden zodanig te verrichten dat geen “vermijdbare gezondheidsschade” ontstaat.

 

3. Melding

Indien jij griepachtige verschijnselen hebt, dien je zo snel mogelijk te overleggen met Alber van Ekeren. Neem telefonisch contact met hem op. Hij is te bereiken op 06 53 911 303. Hij bepaalt of er kans op een besmetting met Corona kan zijn. Dit kan resulteren in preventief thuisblijven en of een PCB test.

 

Bij alle andere ziekteverschijnselen dien je contact op te nemen met jouw leidinggevende. Niet per app, sms of email, maar gewoon telefonisch. Ook als je iemand anders aan de telefoon krijgt, vraag je naar jouw leidinggevende. En je meldt het natuurlijk voor aanvang van jouw diensttijd.

 

Indien u zich tijdens het werk ziek begint te voelen, meldt u dit respectievelijk bij Alber van Ekeren of uw leidinggevende.

 

Laat jouw leidinggevende ook weten waar je last van hebt, hoe het komt (ongeval, werkgerelateerd, privé), en hoe we jou het beste kunnen bereiken. Voor zover mogelijk, geef ook aan hoe lang je verwacht ziek te zijn. Dan kunnen wij hier rekening mee houden en ervoor zorgen dat jouw werk wordt opgevangen tot je terug bent.

 

Het kan gebeuren dat we de arbo-arts contact met je laten opnemen, dus zorg dat we je telefonisch kunnen bereiken.

 

4. Raadpleeg uw (huis)arts

In het belang van een zo spoedig mogelijk herstel dient u zich binnen redelijke termijn onder behandeling van een (huis)arts te stellen en de voorschriften van deze arts strikt op te volgen.

 

5. Thuisblijven

De arbo verpleegkundige c.q. de arbo arts van de Arbo-dienst moet u kunnen bereiken. Daartoe is het nodig dat u:

  • telefonisch bereikbaar bent;

  • de arbo verpleegkundige c.q. de arbo arts in de gelegenheid stelt om u te bezoeken.

 

Na ziekmelding moet u thuisblijven tot herstel of tot contact met de Arbo-dienst heeft plaatsgevonden. Het is alleen toegestaan het (verpleeg)adres te verlaten voor een bezoek aan de behandelend arts, de arbo arts, om het werk te hervatten en bij toestemming van de arbo arts c.q. S&B.

 

6. Juiste adres

Indien u tijdens uw arbeidsongeschiktheid verhuist, tijdelijk elders verblijft of van verpleegadres verandert (bijvoorbeeld door opname in of ontslag uit een ziekenhuis), dient u dit onmiddellijk bij S&B en de Arbo-dienst te melden.

​

7. Op het spreekuur komen

U bent verplicht gevolg te geven aan een oproep van de Arbo-dienst tenzij uw gezondheidstoestand dit verhindert. In dit geval dient u dit 24 uur van te voren aan de Arbo-dienst door te geven. Voorgaande oproep vervalt niet indien u van plan zou zijn op die dag of op een latere dag zijn werkzaamheden te hervatten.

 

8. De “eigen verklaring”

Indien u van de Arbo-dienst een “eigen verklaring” ontvangt, dient deze per omgaande ingevuld en getekend te worden geretourneerd. Deze verplichting geldt ook als u daartoe niet zelf in staat bent of in het ziekenhuis bent opgenomen of het werk inmiddels hebt hervat.

 

9. Medisch onderzoek

U bent gehouden mee te werken aan een medisch onderzoek door of in opdracht van de arbo arts van de Arbodienst.

 

10. Genezing niet belemmeren

Indien u zich tijdens uw arbeidsongeschiktheid zodanig gedraagt, dat daardoor uw genezing wordt belemmerd, kan S&B de loondoorbetaling weigeren.

 

11. Het verrichten van werkzaamheden

U mag tijdens uw arbeidsongeschiktheid geen arbeid verrichten, behalve voor zover het werkzaamheden betreft die door of namens S&B wordt aangeboden. Indien u de aangeboden (vervangende) werkzaamheden, welke het genezingsproces niet nadelig beïnvloeden, niet verricht, is S&B gerechtigd de loondoorbetaling te weigeren. De aangeboden vervangende werkzaamheden worden in overleg met de arbo arts vastgesteld.

 

12. Verblijf in het buitenland

U dient zich bij arbeidsongeschiktheid in het buitenland onmiddellijk doch uiterlijk na 1 dag van arbeidsongeschiktheid telefonisch te melden bij S&B. Voorts gelden dezelfde voorwaarden als beschreven onder punt 3. Direct na thuiskomst moet u een verklaring van een arts te overleggen, waaruit de eerste ziektedag, de aard van de ziekte en de toegepaste behandeling blijkt.

 

13. Vakantie tijdens arbeidsongeschiktheid

Het is verboden tijdens arbeidsongeschiktheid op vakantie te gaan tenzij hiervoor door de arbo arts van de Arbodienst toestemming is gegeven.

 

14. Werkhervatting

Indien u in staat bent tot het (gedeeltelijk) uitvoeren van uw werkzaamheden dient u daar onmiddellijk toe over te gaan. U behoeft geen speciale opdracht hiertoe af te wachten.

 

15. Second opinion

Indien u een beslissing van de Arbo-dienst niet begrijpt of het hier niet mee eens bent, dient u dit terstond bij S&B en de Arbo-dienst te melden. Handhaaft de arbo arts van Zakenwijzer deze beslissing, dan kunt u een “second opinion” aanvragen bij de sectorraad (voorheen bedrijfsvereniging). De arbo arts geeft aan hoe en waar u deze “second opinion” kunt aanvragen. De kosten van een “second opinion” zijn bij “gelijkstelling” voor rekening van S&B, en bij “ongelijkstelling” voor uw eigen rekening.

 

16. Informatieverstrekking aan werkgever

Met inachtneming van hetgeen onder het medisch beroepsgeheim valt geeft Arbo-dienst relevante informatie door aan S&B. Hieronder zijn begrepen de gegevens die ertoe hebben geleid dat beoordeling en begeleiding niet mogelijk zijn geweest door toedoen van uzelf. Privacy bescherming is geregeld in het privacy reglement van de Arbo-dienst, welke op aanvraag kan worden ingezien.

 

17. Verzuimgesprekken

Opvallend verzuim kan leiden tot een verzuimgesprek waarin mogelijke oorzaken van dit verzuim (arbeidsgerelateerd) worden besproken. Verzuimgesprekken zijn gerelateerd aan het functioneringsgesprek (kunt u de opgedragen werkzaamheden aan).

 

18. Terugkeergesprek

Hoe langer iemand weg is geweest, des te belangrijker is de opvang bij terugkeer op de werkplek. S&B houdt derhalve een terugkeergesprek waarin u wordt bijgepraat omtrent de ontwikkelingen op de werkplek die hebben plaatsgevonden gedurende uw afwezigheid.

 

19. Sancties

Als de Arbo-dienst een overtreding van de in dit protocol genoemde voorschriften constateert, wordt S&B hierover geïnformeerd. Indien S&B besluit tot het treffen van een sanctie (bijvoorbeeld weigering loondoorbetaling), is beroep hiertegen mogelijk bij de burgerlijke rechter.

 

20. Klachten

Klachten over het medisch handelen van de arbo arts zullen vertrouwelijk worden behandeld door de medisch directeur van Zakenwijzer.

 

3.2 Arbeidsongeschiktheidsuitkering

  1. U dient zich te houden aan de door of namens de S&B gestelde regels in verband met ziekmelding en controle. Bij niet voldoen aan deze verplichting is S&B bevoegd de in artikel 67 lid 1 van de CAO genoemde salarisbetaling te staken. S&B is tevens gerechtigd om de loonbetalingsverplichting als bedoeld onder artikel 67 lid 1 van de CAO stop te zetten indien en zolang hij, na daartoe namens hem ingesteld deugdelijk medisch onderzoek van mening is, dat u niet of niet langer arbeidsongeschikt bent in de zin van de Wet Arbeidsomstandigheden en Terugdringing Ziekteverzuim (WATZ).

  2. Ingeval van onderbreking van de arbeidsongeschiktheid gedurende een korte periode zal de arbeidsongeschiktheid als ononderbroken beschouwd worden, indien de onderbreking daarvan niet langer is dan of gelijk aan de onderbreking welke in dit verband in de Wet Arbeidsomstandigheden en Terugdringing Ziekteverzuim of daarop berustende regelingen voorkomen.

  3. Indien de arbeidsongeschiktheid in de zin van de WATZ 12 maanden na aanvang nog bestaat, valt deze arbeidsongeschiktheid onder de termen van de W.A.O. Afhankelijk van het alsdan vast te stellen arbeidsongeschiktheidspercentage en de vastgestelde inzetbaarheid van werknemer, kunt u voor dat gedeelte van de arbeidstijd waarin u daadwerkelijk arbeid verricht een aanvulling van werkgever verwachten op de W.A.O.-uitkering.

 

3.3 Pensioen

Conform de CAO is S&B aangesloten bij de PME Pensioenfonds van de Metalektro te ’s-Gravenhage en wordt krachtens de reglementen premie ingehouden en afgedragen. Het reglement ligt ter inzage op de administratie.

 

3.4 Vakantie- en snipperdagenregeling

Vakantietoeslag

Conform de CAO artikel 3.7 heeft u recht op een vakantietoeslag van 8%. Deze wordt berekend over het maandsalaris en de (eventuele) ploegentoeslag en niet over de persoonlijke toeslag vanwege de harmonisatie per 1/7/2004. De referteperiode is 1 juni – 31 mei, en uitbetaald wordt in de maand mei.

 

Vakantie- en snipperdagen

Met betrekking tot vakantie- en snipperdagen geldt onderstaande regeling:

 

  1. Werknemers van S&B met een full-time dienstverband ontvangen 27 vakantiedagen per kalenderjaar. Parttimers hebben recht op vakantiedagen naar evenredigheid. Als u gedurende een gedeelte van een kalenderjaar in dienst bent gekomen, bouwt u deze rechten op naar evenredigheid.
     

  2. Als u, op hetzij op 30 juni, hetzij op 31 december van het lopende jaar ten minste een halfjaar onafgebroken in dienst bent van S&B, verwerft u boven de vakantie genoemd als hierboven telkenmale op voormelde tijdstippen volgens de CAO. Voor de bepaling van het aantal dagen geldt de leeftijd die op 30 juni en 31 december is bereikt.
     

  3. In beginsel wordt door u tussen 1 mei en 1 oktober van enig jaar aaneengesloten vakantie genoten van tenminste twee en maximaal van vier kalenderweken. Binnen de schoolvakantie mag maximaal 3 weken opgenomen worden.
     

  4. U dient het opnemen van vakantie in beginsel drie maanden van tevoren via het 'vakantiedagenformulier' (dat u bij de administratie kunt verkrijgen) aan te vragen, waarna de vaststelling van de vakantie in het algemeen in overleg tussen de directie of de direct leidinggevende en u plaatsvindt. Uw aanvraag is pas goedgekeurd nadat hij is ondertekend door het management. Bij de administratie kunt u, indien u daar behoefte aan heeft, een overzicht van opgenomen vakantiedagen krijgen.
     

  5. Voor het opnemen van verlof- c.q. snipperdagen dient u in beginsel drie werkdagen van tevoren toestemming aan de directie of de direct leidinggevende te vragen.
     

  6. U bent verplicht de vakantiedagen, waarop u op 1 januari van een bepaald jaar recht heeft, in datzelfde kalenderjaar op te nemen. Mochten er van een bepaald kalenderjaar niet alle dagen waarop recht is opgenomen zijn, dan schuiven deze door naar het volgend jaar maar dienen te worden opgenomen vóór 1 juli van dat jaar. Ook de zgn. tijd-voor-tijd uren dienen te worden opgenomen vóór 1 juli. Individuele afwijkingen hiervan zijn mogelijk na overleg met de directie.

    Met inachtneming van het voorgaande ontvangt een werknemer die bij de aanvang van de door hem vastgestelde aaneengesloten vakantie of van één of meer door hem vastgestelde verlofdagen arbeidsongeschikt is, de vakantiedagen waarvan hij geen gebruik heeft kunnen maken op een ander tijdstip, doch uiterlijk één jaar na het tijdstip waarop de aanspraak op vakantie is ontstaan, waarna de aanspraken vervallen met inachtneming van het hierboven bepaalde.

    Mocht u door andere, bijzondere bedrijfs- of persoonlijke omstandigheden niet in staat zijn uw vakantiedagen op te nemen, dan dient u de hieraan ten grondslag liggende reden schriftelijk te melden bij de directie, die dan na overleg met u zal beslissen hoe met uw resterende vakantiedagen zal worden omgegaan. In afwijking van de wettelijke regeling zal er geen verjaring van de vakantiedagen plaatsvinden.
     

  7. In enig jaar door u teveel genoten vakantiedagen worden het volgend jaar in mindering gebracht op in dat jaar te verdienen vakantiedagen. Indien bij uitdiensttreding blijkt, dat er teveel dagen zijn opgenomen, worden deze met het laatste salaris verrekend.
     

  8. Bij beëindiging van de dienstbetrekking heeft u recht op vergoeding wegens eventueel te weinig genoten vakantiedagen.
     

  9. Indien beëindiging van het dienstverband op verzoek van uzelf in het verschiet ligt, kan S&B van u verlangen nog niet opgenomen vakantiedagen vóór beëindiging van het dienstverband op te nemen. Indien S&B dit inderdaad bepaald heeft, doet verschijning op het werk in weerwil van deze bepaling aan het verval van uw aanspraken niets af.
     

  10. Het jaar voor de berekening van de vakantiedagen loopt van 1 januari t/m 31 december.
     

  11. Op zon- en feestdagen zoals vermeld in de CAO artikel 19 (nieuwjaarsdag, 2e paasdag, hemelvaartsdag, 2e pinksterdag, 1e en 2e kerstdag, en nationale feestdag 27 april) zal als regel niet te hoeven worden gewerkt. Religieuze feestdagen van Nederlandse en buitenlandse werknemers, 1 mei en overige feestdagen die geen algemene erkende christelijke feestdagen zijn, gelden als individuele verlofdagen. 
     

  12. S&B is na overleg met de PVT (personeelsvertegenwoordiging) bevoegd drie collectieve verlofdagen per jaar vast te stellen. S&B is bevoegd om de in uren opgebouwde ATV dagen (maximaal vijf dagen) ook collectief vast te stellen.

​

​

3.5 Buitengewoon verlof

In de hierna genoemde gevallen wordt met behoud van salaris verlof toegestaan indien dit binnen de dagelijkse werktijd noodzakelijk is.

 

a. Maximaal vier dagen aaneengesloten bij:

  • het overlijden van de levenspartner, een inwonend kind of pleegkind.

 

b. Twee dagen aaneengesloten bij:

  • huwelijk of geregistreerd partnerschap van de werknemer.

 

c. Eén dag bij:

  • bevalling van de levenspartner;

  • adoptie door de werknemer;

  • huwelijk van een ouder, ouder van de levenspartner, kind, kleinkind, broer, zuster, zwager of schoonzuster;

  • overlijden van een ouder, levenspartner van de ouder, ouder van de levenspartner, niet-inwonend kind of pleegkind, broer of zuster;

  • bijwoning van de begrafenis of crematie van een ouder, levenspartner van de ouder, ouder van de levenspartner, niet inwonend kind of pleegkind, broer of zuster;

  • overlijden of bijwonen van de begrafenis of crematie van een grootouder van de werknemer of van diens levenspartner, kleinkind, schoonzoon, schoondochter, zwager of schoonzuster;

  • 25-jarig en 40-jarig huwelijksfeest van de werknemer;

  • professie van een kind, broer of zuster of priesterwijding van een kind of broer;

  • keuring voor verplichte militaire dienst, waarbij doorbetaling van salaris slechts behoeft plaats te vinden wanneer de werknemer geen tegemoetkoming van het Ministerie van Defensie ontvangt;

  • 25-,40-,50, en 60 jarig huwelijksfeest van de ouders, dan wel de ouders van de levenspartner;

 

d. Voor de tijd nodig voor:

  • het doen van een examen waaronder begrepen maximaal één herexamen voor een diploma of getuigschrift krachtens de Wet Educatie en Beroepsonderwijs;

  • het doen van een vakexamen voor een ander erkend diploma -mits dit in het belang van het bedrijf is indien een verzuim van niet langer dan twee dagen nodig is;

  • een door S&B naar redelijkheid te bepalen langere tijd indien een examen als bedoeld in de vorige zin een verzuim van meer dan twee dagen nodig maakt.

 

e. Voor een door S&B naar redelijkheid te bepalen tijd tot ten hoogste één dag bij:

  • vervulling van een wettelijk voorschrift of door de overheid zonder geldelijke vergoeding opgelegde verplichting, voor zover deze verplichting persoonlijk moet worden nagekomen.

 

f. Voor ten hoogste twee uren bij:

  • uitoefening van de kiesbevoegdheid.

 

Buitengewoon verlof mag niet worden gezien als extra-vakantie. Als één van de gebeurtenissen als hierboven genoemd in de vakantie of op een vrije dag valt, dan heeft u na afloop van de vakantie of vrije dag geen recht meer op de buitengewone verlofdagen tenzij verlof ten gevolge van die gebeurtenis alsnog noodzakelijk is.

 

U bent verplicht, indien de directie dit vraagt, de omstandigheden waarvoor u een beroep doet op één van bovenstaande buitengewone verlofdagen te bewijzen.

 

Noodzakelijk bezoek aan arts en tandarts dient zoveel mogelijk in uw eigen tijd plaats te vinden. Indien dit niet mogelijk is, kan met de directie naar redelijkheid een afwijkende regeling overeen gekomen worden. Noodzakelijk bezoek aan specialist wordt toegestaan voor tijd en tijdstip zoals vermeld op de afsprakenkaart. Indien voor bezoek aan arts, tandarts en/of specialist een afwijkende regeling noodzakelijk blijkt, dan zal deze tot stand komen na overleg met de PVT.

 

3.6 PMO- Periodiek Medisch Onderzoek

Voor iedere medewerker is er de mogelijkheid periodiek medisch onderzoek te laten doen naar de gevolgen van de eventuele risico’s van het werk.

Voorbeelden van deze metingen zijn: Audiometrie, Visustest en het testen van het Bewegingsapparaat. Het aanvragen van deze onderzoeken kan gedaan worden bij de afdeling Personeelszaken.

Ziekmelding
Arbeidsongeschiktheidsuitkering
Pensioen
Vakantie- en snipperdagenregeling
Buitengewoon verlof
PMO- Periodiek Medisch Onderzoek
Sociale- en medische voorschriften
bottom of page