top of page

Personeelsgids

Inleiding

​

Dit is de personeelsgids van Schaaf en Boorwerk Rotterdam B.V.

 

De bedoeling van deze gids is onze personeelsleden inzicht te geven in arbeidsvoorwaarden, regelingen, voorschriften, afspraken en procedures binnen onze organisatie. De gids is ingedeeld in hoofdstukken. Het eerste hoofdstuk gaat over regelingen van huishoudelijke aard, het tweede over arbeidsvoorwaarden en bijzondere vergoedingen, het derde over sociale en medische voorzieningen, het vierde over bijzondere regelingen en in het vijfde vinden we de onder de kop 'diversen' alles wat we onder de vorige hoofdstukken niet konden onderbrengen. In de afzonderlijke hoofdstukken wordt verwezen naar bijlagen die achteraan bijgevoegd zijn.

In deze gids wordt gesproken over Schaaf en Boorwerk Rotterdam B.V., gemakshalve wordt daarbij alleen van "S&B" gesproken. Uiteraard zijn vrouwelijke en mannelijke personeelsleden bedoeld indien gesproken wordt over 'de werknemer'.

Het is S&B toegestaan om wijzigingen in de gids aan te brengen na overleg met de PVT (personeelsvertegenwoordiging). Zorg ervoor, dat u de laatste gids heeft.

 

BELANGRIJK:

Alle gestelde zaken in deze gids, hebben als basis de door ons gehanteerde CAO Metalektro (zgn. Groot Metaal), waarbij wij zijn aangesloten. De CAO kan onderhevig zijn aan wijzigingen. Eventuele wijzigingen in de CAO zullen altijd bepalend zijn voor de uitvoering van ieder regeling en zullen direct worden doorgevoerd. Ook als deze wijzigingen nog niet in deze personeelsgids zijn opgenomen.

Inleiding

1. Huisregels

​

1.1 Voor uw veiligheid

Het lijkt voor de hand te liggen, maar veiligheid is van groot belang, ook binnen ons bedrijf. Er wordt veilig gewerkt, maar het kan altijd beter! Hiertoe stelt S&B alle benodigde middelen en ondersteuning ter beschikking. Indien men deze middelen niet gebruikt, is dit volledig op eigen risico van de werknemer. Uiteraard staat hierbij wel voorop, dan een ieder (mede) verantwoordelijk is voor:

  • de veiligheid van zichzelf en

  • de veiligheid van anderen.

S&B verlangt van zijn werknemers dat zij zich 'als een goed werknemer' zullen gedragen, zoals dat overigens ook in de wet is vastgelegd. Wij verwachten dus dat werknemers in elk opzicht de belangen van ons bedrijf behartigen. Dat komt ons allemaal ten goede. Vanzelfsprekend verlangt S&B van zichzelf zich te gedragen 'als een goede werkgever'.

Goed werknemerschap heeft ook betrekking op de veiligheidsaspecten zoals die in dit hoofdstuk aan de orde komen. Gebruik en behandel apparatuur overeenkomstig de bestemming. Natuurlijk moet S&B ervoor zorgen dat de bedrijfsmiddelen in een deugdelijke staat verkeren. We verwachten dan ook dat een werknemer de directie of direct leidinggevende onmiddellijk op de hoogte stelt indien bedrijfsmiddelen niet volgens verwachting functioneren. Mocht het tot zijn taken horen, dan is het vanzelfsprekend dat de werknemer ervoor zorgt dat de apparatuur weer zo spoedig mogelijk werkt.

 

Roken is niet toegestaan, met uitzondering van de daartoe aangewezen ruimtes. Lang niet iedereen kan tegen rook in zijn omgeving. Probeer hier rekening mee te houden en vergewis u ervan dat er geen brandende peuken achterblijven in en bij het legen van de asbakken.

 

Calamiteiten

Als in het gebouw onverhoopt een ongeval plaatsvindt, brand uitbreekt of zich een andere calamiteit voordoet, is het van belang dat onmiddellijk in- of externe hulp wordt ingeroepen.

 

Het spreekt voor zich dat van iedere medewerker in zo'n geval wordt verwacht, dat hij de directie, direct leidinggevende, of bij hun afwezigheid, het secretariaat waarschuwt.

 

Houdt de melding kort en duidelijk:

  1. uw naam; wat er is gebeurd;

  2. waar wat is gebeurd (nauwkeurige plaatsaanduiding);

  3. of er gewonden of slachtoffers zijn.

 

Bij ontdekking van een begin van brand deze eerst melden, daarna direct met blussen beginnen, tenzij persoonlijk risico aanwezig is of kan ontstaan.

 

In ons pand zijn brandslangen en blussers aangebracht. Het is belangrijk dat elke werknemer deze plaatsen in zijn geheugen vastlegt en de gebruiksaanwijzing kent!

 

Ontruiming van het gebouw

 

Als de directie of Hoofd BHV of brandweer/politie ontruiming van het gebouw noodzakelijk vindt, wordt dit via het secretariaat bekend gemaakt. Verlaat het gebouw rustig en ordelijk en volg de aanwijzingen op.

 

1.2 Parkeren

Ons bedrijf heeft parkeerruimte. Wij verwachten van onze medewerkers dat zij hun auto in de daarvoor bestemde parkeervakken zetten, zodat geen obstructies plaatsvinden bij laden en lossen. Fietsen kunnen worden geplaatst in de fietsenstallingen.

 

Laden en lossen

Natuurlijk komt het regelmatig voor dat onze personeelsleden of hun gasten (zware) materialen moeten in- en uitladen. Wij verwachten van onze personeelsleden dat zij daarbij de geldende voorschriften in acht nemen, en dat er geen overlast voor derden ontstaat. 

​

1.3 Openingstijden komen en gaan

Ieder bezoeker dient zich, zonder uitzondering, aan te melden bij de receptie. Het kan zijn dat er werkzaamheden worden verricht in het gebouw door derden.

​

Buiten de openingstijden van het bedrijf is het verboden personen binnen te laten die niet bij S&B in dienst zijn of die niet in opdracht van de directie werk verrichten. Vanzelfsprekend is het eveneens verboden om van sleutels en/of badges een duplicaat te laten maken. Sleutels en badges mogen nooit zonder toestemming van de directie worden uitgeleend.

 

Mocht een onbekende voor de voordeur staan, doe dan nooit alleen de deur open. Probeer uit te vinden wie de bezoeker in kwestie is en voor wie hij/zij komt. U kunt hem/haar vragen even te wachten en navraag doen of iemand er eventueel vanaf weet. Open samen met een collega de deur, zodat u er in noodgevallen niet alleen voorstaat. Bij problemen buiten de normale werktijden moet de directie of uw direct leidinggevende telefonisch geraadpleegd worden.

 

Zowel bij binnenkomst, als bij vertrek, moeten de werknemers de aanwezige uren registreren. Bij deze tijdsregistratie moet overwerk afgetekend worden door de direct leidinggevende persoon.

 

Voordat u de werkplek verlaat, verzoeken wij u die op te ruimen en schoon achter te laten, de ramen te sluiten, zonweringen in te draaien, apparatuur uit te schakelen en het licht uit te doen.

​

1.4 Koffie, thee en andere versnaperingen

In ons bedrijf zijn koffie en de thee gratis.

 

Ons bedrijf beschikt alleen in de vestiging Oud-Beijerland over een ‘bedrijfsrestaurant’ waar u middels de mijnGBS app kunt bestellen.

 

Vanzelfsprekend beschikken alle vestigingen over een kantine, waar u de eigen meegebrachte lunch kunt nuttigen. En indien gewenst maaltijden kunt opwarmen.

 

Tot slot willen wij u erop wijzen dat wij het ten strengste ontraden om te eten of te drinken in de directe omgeving van machines en apparatuur, om reden van bescherming van uw gezondheid en bedrijfsmiddelen.

 

1.5 Kantoorbenodigdheden

Alle kantoorbenodigdheden worden beheerd door het secretariaat. Indien u iets nodig heeft, kunt u daar terecht. Om misgrijpen te voorkomen, is het goed gebruik om bij het voorlaatste exemplaar of het aanbreken van een voorlaatste doos dit te melden. Voor aanvulling van de papiervoorraad en het opheffen van storingen van het kopieerapparaat kunt u eveneens terecht bij het secretariaat.

 

1.6 Telefoneren

In principe wordt inkomend telefoonverkeer opgevangen door het secretariaat en bij haar afwezigheid door anderen op kantoor. In de avonddienst en bij grote drukte of ziekte van collega's, kan het gebeuren dat van u verlangt wordt, dat u eveneens de telefoon aanneemt en boodschappen aanneemt. Wij zijn gewend onze relaties aan de telefoon te begroeten met de bedrijfsnaam, gevolgd door onze eigen voor- en achternaam.

 

1.7 Onderhoud van het kantoorgebouw

Wij vragen u aan het einde van de werkdag uw werkplek op te ruimen, zodat bureaus schoongemaakt kunnen worden. Dat houdt in dat vaatwerk en asbakken die vuil zijn naar de keuken gebracht worden en ordners e.a. kantoorartikelen in kasten en laden opgeborgen zijn. Verzoeken om huishoudelijke ondersteuning, klachten en storingen kunt u eveneens aan het secretariaat doorgeven.

​

1.8 Gebruik bedrijfsmiddelen

S&B verwacht van zijn medewerkers dat zij normen en waarden hanteren. Daaronder verstaan we ook de manier waarop u met onze bedrijfsgoederen omgaat en S&B heeft daarvoor een aantal regels opgesteld.

  1. De werknemer zal de toevertrouwde bedrijfsmiddelen oordeelkundig en overeenkomstig de bestemming daarvan gebruiken en behandelen en in het algemeen daarvoor de zorg hebben zoals van een goede werknemer verwacht mag worden.

  2. De werknemer is verplicht aan S&B of diens vertegenwoordiger terstond kennis te geven van een gebrek of verlies van enig bedrijfsmiddel, waarvan hij kan veronderstellen dat het voor de werkgever van belang is om dit te weten.

  3. S&B draagt zorg voor de deugdelijke staat van de ter beschikking gestelde bedrijfsmiddelen. Indien een werknemer constateert, dat een ter beschikking gesteld bedrijfsmiddel niet in deugdelijke staat verkeert, stelt hij S&B of diens vertegenwoordiger daarvan onmiddellijk in kennis, als het niet zijn eigen taak is het bedrijfsmiddel onmiddellijk te herstellen.

  4. De werknemer is gehouden door zijn nalatigheid of onvoorzichtigheid veroorzaakt verlies of toegebrachte schade aan bedrijfsmiddelen aan S&B te vergoeden. Het hierboven gestelde geldt gelijkelijk voor bedrijfsmiddelen of goederen van een opdrachtgever of andere relatie van S&B.

  5. Onverkort het recht van S&B om de schade op andere wijze te verhalen kan S&B de schadevergoeding compenseren door het in te houden op het salaris. Overigens wordt de schade vergoed in maandelijkse termijnen van ten hoogste 1/5 deel van het maandsalaris. Bij beëindiging van het dienstverband is de vordering tot schadevergoeding in zijn geheel opeisbaar en compensabel.

  6. Het recht op schadevergoeding vervalt wanneer S&B niet binnen twee maanden na constatering van verlies of beschadiging van een bedrijfsmiddel of ander goed van S&B aan de werknemer schriftelijk mededeling heeft gedaan van zijn voornemen tot verhaal van de geleden schade.

  7. Een werknemer die voor eigen gebruik van welk materiaal, welke faciliteit en/of machine dan ook van S&B gebruik wil maken, dient hiervoor schriftelijk toestemming te verkrijgen van de directie of diens plaatsvervanger.

 

1.9 Urenstaten

S&B verwacht van vrijwel alle medewerkers dat zij dagelijks de urenspecificatie bijhouden. Ons bedrijf werkt deels projectmatig en aan de hand van de tijd die we werkelijk in een project gestoken hebben, kunnen we analyseren of onze offerte op de juiste wijze is samengesteld. In iedere fase van een project kunnen we zo bezien hoe het project er in financieel opzicht voorstaat. Maar veel orders worden ook gefactureerd op basis van werkelijk gemaakte kosten. S&B voert een administratie die max 24 uur mag achterlopen.

 

U kunt de urenstaten digitaal via de mijngbs app aan het einde van uw dienst indienen. Het was gebruikelijk dat u de tijden de volgende dag voor 9 uur moest inleveren, maar dit werkte niet. Te vaak werd het dan vergeten. U wordt nu dus verzocht aan het einde van de werktijd, direct de werkelijk gemaakte uren in te zenden. Het direct invoeren van de werkelijke tijden voorkomt ook het maken van fouten.

 

Wij benadrukken dat u uitsluitend de werkelijkheid moet invoeren. Door af te wijken van de werkelijkheid riskeert u gepaste maatregelen tot aanvraag van ontbinding van de arbeidsovereenkomst.

 

1.10 Geheimhouding

S&B is trots op de kennis die ons bedrijf door de loop van de tijd vergaard heeft; mede daaraan danken wij de goede reputatie die wij genieten in onze markt. We willen dan ook dat die kennis exclusief voor ons behouden blijft.

 

Elke werknemer is daarom verplicht tot geheimhouding van al hetgeen bij de uitoefening van de functie met betrekking tot de zaken en belangen van S&B en cliënten ter kennis is gekomen en waarvan hij weet of kan vermoeden dat het vertrouwelijk is.

 

1.11 Voertaal in het bedrijf

De voertaal binnen ons bedrijf is zowel mondeling als schriftelijk Nederlands.

Voor uw veiligheid
Parkeren
Openingstijden komen en gaan
Koffie, thee en andere versnaperingen
Kantoorbenodigdheden
Telefoneren
Onderhoud van het kantoorgebouw
Gebruik bedrijfsmiddelen
Urenstaten
Geheimhouding
Voertaal in het bedrijf
Huisregels
bottom of page