Plannen GBS TEC aangepast door naderende recessie

Bijgewerkt: 12 jun 2020In 2019 is het besluit gevallen om een bedrijfsschool op te richten. Een idee dat zowel door medewerkers, als klanten en leveranciers heel positief is ontvangen. Met Quinten vonden we een collega die vanaf januari 2020 is gestart met de oprichting. Omdat veel kandidaat leerlingen al vroeg hun keuze maken, zijn wij in februari en maart gestart met de werving van toekomstige leerlingen. Inmiddels starten er in september 11 leerlingen.  Een fantastisch resultaat!

In februari hebben wij een architect de opdracht gegeven de binnenzijde van het pand aan de H.Boerhaavestraat 16 te gaan inrichten. Quinten heeft ook deze taak op zich genomen. 

De verbouwing/inrichting bestaat grofweg uit de volgende onderdelen:

  • de kranen 

  • de machines, gereedschappen en hulpstukken voor montage

  • de installatietechniek (verwarming, koeling, verlichting en elektriciteit)

  • de indeling van klaslokalen, toiletten en omkleedruimtes

Vanaf 1 maart kregen wij met het Corona virus te maken. In eerste instantie hoopten wij dat het virus in 3 maanden te bestrijden zou zijn, maar dat heeft niet zo mogen zijn. Het virus lijkt enigszins onder controle, maar de dreiging van een forse recessie met grote werkloosheid en daardoor weer grote bezuinigingen lijkt onafwendbaar. In maart en april hebben wij financiële schade opgelopen, maar in mei zijn ook wij in de rode cijfers terecht gekomen. 

En omdat we nog maar aan het begin van de recessie staan, is het heel goed mogelijk dat we ook bij GBS pijnlijke maatregelen moeten gaan nemen. Wat doen we dan met GBS-TEC?


Enerzijds zullen we voor de korte termijn de noodzakelijke bezuinigingsmaatregelen moeten nemen, maar tegelijkertijd moeten we voor de toekomst onze koers vast houden. 


De toekomst voor GBS hangt mede af van goede medewerkers. 10 jonge gasten hebben daar inmiddels voor getekend. We zullen daarom de leermiddelen moeten aanschaffen om per september te kunnen starten. Maar zijn mooie leslokalen noodzakelijk? Nee, dat gaan we uitstellen. 

Daarom zullen wij de kranen, machines, gereedschappen en overige leermiddelen aanschaffen. 

Maar de verlichting en verwarming gaan wij zeer goedkoop uitvoeren. De elektrische installatie beperken wij tot het hoogst noodzakelijke. 

Het verfraaien van het pand en het bouwen van leslokalen komt on hold te staan. Of we gaan met wat tafels en stoelen in een fabrieksomgeving les geven, of we richten de kantine op nr 2 in als tijdelijk leslokaal. 

De kranen, machines, gereedschappen en de elektrische aansluitingen die daarvoor nodig zijn, zullen wij gaan aanschaffen en uitvoeren. Maar voor de rest zal het sober zijn. Het kan heel goed zijn dat er les wordt gegeven in open ruimtes en dat verwarming, toiletten en verlichting provisorisch zijn opgelost. Het kan ook zijn dat we kantine bij GBS gaan omvormen tot 1 of 2 leslokalen. 

Is dit een tegenvaller? Ja. De grootste tegenvaller is dat we als maatschappij en als bedrijf is een grote economische recessie duikelen waar we pijn zullen gaan lijden. Maar voor de leerlingen en GBS TEC hoeft dit helemaal geen tegenvaller te zijn. De kwaliteit van de lessen en de lesmaterialen zullen op hoog niveau zijn. En improvisatie kan ook leuk uitpakken. 

Omdat zoals gezegd de orders bij GBS minder worden, hebben wij projectleider Wijnand voor 2 maanden van de projectleiding afgehaald. Hij gaat zich full time met Quinten richten op het ontwikkelen van het lesmateriaal. 

Het onderwijs pakket van GBS-TEC bestaat grofweg voor 25% uit theorie en 75% uit praktisch leren. Een gedeelte van het pakket wordt door de wet bepaald, en ander gedeelte door GBS-TEC. De theorie lessen worden door het ROC Da Vinci op onze locatie gegeven, de praktijklessen door 2 leraren die wij op dit moment aan het werven zijn. Mocht u een geschikte kandidaat weten, meldt dit gaarne bij Quinten. Zie hier de vacatures: praktijkbegeleider montage en praktijkbegeleider allround verspanen

Nu bent u weer even op de hoogte. Heeft u vragen of opmerkingen? Dan horen wij dat graag. U kunt Quinten Winkel bereiken op +31 6 815 849 63

© 2018 GBS Gearbox Services International - All rights reserved.

Home | Privacy and Cookie Statement

  • Instagram Social Icon
  • LinkedIn Social Icon
  • Facebook Social Icon
  • YouTube Social  Icon