top of page

GBS wordt leuker dan het ooit geweest is - stap 1

1-12-2022 Oud-Beijerland - De tijd is gekomen voor een verandering. Een mooi uitgeschreven plan heb ik niet. Maar een lijf met adrenaline wel. Geen powerpoint presentatie maar wel een start schot. Want ik kan niet wachten. Ik ga er nog wel een leuke campagneposter voor maken. Maar hier beginnen we nu!


In 2017 hebben wij de nieuwe hallen (huidige montagehallen) in Oud-Beijerland in gebruik genomen. Dat was een grote stap. Daarna hebben wij de lasercard activiteit verplaatst naar een aparte hal, hebben we Schiedam geopend en hebben we TEC opgericht. Fantastische uitbreidingen. Maar de ontwikkelingen Lasercladden, TEC en Schiedam lagen eigenlijk vrijwel geheel buiten het oorspronkelijke GBS in Oud-Beijerland. Het oorspronkelijke GBS in Oud-Beijerland is sinds 2017 stil blijven staan. De volumegroei en ontwikkelingen van GBS in totaliteit zaten volledig bij de divisies Lasercladden, TEC en in Schiedam. Het oorspronkelijke GBS knokt steeds minder voor haar klanten, beschouwt zich de grondlegger en bezitter van de nieuwe activiteiten en zakt verder weg in zelfgenoegzaamheid. Sinds 2017 kan ik geen grote ontwikkelingen meer benoemen in Oud-Beijerland. Steeds vaker hoor ik dat klanten liever zaken doen met GBS Schiedam. En een jonge nieuwe generatie medewerkers voelt zich niet welkom in deze cultuur. En ik speel geen spel. Ik verwoord wat ik hoor. En sluit mijn ogen niet.


De financiële cijfers van de totale GBS onderneming zijn uitstekend, vertonen een keurig stijgende lijn. Daar ben ik super trots op. Maar met alleen een zak met geld kan ik geen onderneming bouwen.


Zoals jullie allemaal weten heb ik privé lastige tijden achter de rug, waardoor ik heel lange tijd geen volle focus had. Dat is nu, ik hoop voor lange tijd, weer gelukkig anders.

Daarom wil ik nu leiding geven aan een noodzakelijke verandering en verbetering. Het roer moet om in Oud-Beijerland. Ik merk dat ik daarbij te maken heb met veel weerstand. Heel veel. Ik sta graag open voor andere meningen, voor andere te volgen wegen. Maar als je twijfelt aan mijn doelstelling, stel jezelf dan de vraag: welke majeure stap voorwaarts hebben we dan hier de afgelopen jaren gemaakt? Natuurlijk staan wel iedere dag op met de intentie om er weer een betere dag van te maken, maar of het ons gelukt is? Zijn we objectief over onszelf?

Hoe ik die verandering ga bewerkstelligen dat weet ik nog niet precies. Dat doe ik op een Albèr wijze. Ik weet heel goed wat ik wil bereiken. De weg ernaar toe is kort, maar onvoorspelbaar. Noem het maar opjagend spelenderwijs.


Het doel is uiteindelijk een leuk technisch team te smeden waar klanten en nieuwe medewerkers zich graag bij aansluiten. Meer is het eigenlijk niet.


Als ik mensen kort moet vertellen wat hoofdlijnen zijn, dan roep ik steeds het volgende:

 • ik ben net 60 geworden. Of ik wil of niet, ik zal de wedstrijd hardlopen niet meer winnen. En een probleem die ik 30 jaar geleden als uitdaging zag, zie ik nee als een probleem. Daarom moet ik een jong team formeren om de onderneming te gaan trekken. En dat jong en oud goed samen gaat, bewijst GBS Schiedam. Nu gaan we dat dus ook bewerkstelligen bij GBS in Oud-Beijerland;

 • teamspirit en positivisme leidt tot veel werkplezier. Daarbij moeten we vooral kritisch blijven. Maar bovenal elkaar helpen in plaats van afzeiken. Denken in mogelijkheden in plaats van onmogelijkheden. Luisteren in respect naar andere denkbeelden. In GBS Oud-Beijerland bestaat een boerse afzeik cultuur, waar ik vast aan mee doe, maar waar ik mij steeds vaker voor schaam. Dat vind ik niet aanlokkelijk meer;

 • we hebben voor 4,5 miljoen aan nieuwe machines gekocht. Machines die heel veel kunnen. Maar hoe gaan we daar het maximale uithalen. Ik wil graag uitzoeken hoe wij onze kennis en werkwijze moeten aanpassen. Hoe wij onszelf kunnen her-uitvinden om tot een beter uitgekiende wijze van verspanen te komen;

 • de wereld verandert snel. Daar heeft internet en de mobiele telefoon veel aan bijgedragen. Altijd en overal verbonden. GBS is op het digitale vlak een bijzonder bedrijf. Wij ontwikkelen alle software zelf. Tot heden met name gericht of administratieve en order processen en op de pc. Daardoor hebben wij een super kleine overhead. Maar de toekomst van een onderneming ziet er over 20-40 jaar geheel anders uit. Ik verwacht dat het bedrijf dan meer een community zal zijn. Teamleden willen dan meer vrijheden. Er daar gaan wij nu mee starten. De GBS app zal steeds muteren naar een online platvorm waar technische kennis en teamleden worden ge-connect.

 • wij lopen niet voorop in de ontwikkelingen die een moderne maatschappij van ons vraagt op het gebied van verduurzaming. GBS heeft inmiddels een omvang waardoor er ruimte ontstaat om hierin verantwoordelijkheid te nemen. De zonnepanelen die wij door de Corona op hold hadden gezet, mogen er nu wel eens gaan komen;

 • op mijngbs stond vanaf het start moment het woord POP. Deze afkorting staat voor persoonlijk ontwikkel plan. In het afgelopen jaar zijn we in de montage gestart met een competentie inventarisatie en het definiëren van persoonlijke doelen. Hoe kunnen we bedrijfsdoelen en persoonlijke doelen samen laten komen. Dit willen we bedrijfsbreed gaan uitrollen middels POP. Hiermee willen we vooruit denken met elkaar over de verwachtingen die we van elkaar hebben.

 • wij zijn een best slim team en kunnen ingenieuze werkstukken maken en reparaties uitvoeren. Dan is het vreemd dat wij zoveel slordige foutren maken. Ik zou graag in rust een zelf-nadenkende lerende organisatie willen trainen en daarmee opbouwen.

Spelenderwijs


Het doel is duidelijk, maar hoe gaan we dat bereiken? Om te beginnen vind ik het bedrijf er heel smerig uitzien. In 2017 hebben we het allemaal een goede beurt gegeven, naar aanleiding van de nieuwbouw hal, maar sindsdien gaan we er hier en daar met een lapje omheen. Oud-Beijerland is niet meer het bedrijf waar het fris en fruitig is. Dus we halen er om te beginnen de bezem door. Er komen een paar acties, waarvan schoon maken er 1 is:

 • morgen 2-12 komen ze de ramen aan de binnenzijde van de fabriek zemen

 • volgende week donderdag 8-12 gaan ze een stukje binnen-wand van de hal schoonmaken. Daar ben ik zelf bij. Dan heb ik ook een beeld hoeveel tijd dat kost. Dan bepalen we hoe we de rest van de fabriekswanden gaan schoon maken (en wellicht andere objecten)

 • Asies gaat leiding geven en zelf meewerken aan het goed schoonmaken van: (dit moet voor de machinale 13-12 gereed zijn; voor de montage 31-12)

  • de vloeren (een goede beurt, dat betekent dat alles eerst van zijn plek gaat, dan boenen en dan terug), inclusief cladden, exclusief TEC want daar is het schoon.

  • alle machines zien er niet uit; goor!!! Iedereen achter de machine heeft, als de machine draait, tijd om zelf de machine schoon te maken. En dan wil ik ook geen vegen op de machine wanden zien. Ik wil met mijn vinger erover heen gaan. Het moet weer glimmen. Vergeet ook de bovenzijde van sommige machines niet. En dit hoeft niet te leiden tot productieverlies. Ik denk zelfs dat de productie zal stijgen, omdat in een schoon bedrijf minder fouten worden gemaakt. Ook de hal van lasercladden meenemen. TEC ziet er erg schoon uit. Gereed 13-12.

 • We gaan weer alles op nieuwe pallets, keurig in lijn met de lijnen, neerzetten. Kartonnetje. Geen oude pallets meer in het bedrijf. Oude pallets alleen gebruiken in de montage bij omkeren onderdelen. De standaard plekken voor pallets, randen, blokken etc. weer in ere herstellen. Bordjes aan de wand. Gereed voor 31-12


Dit is dus stap 1: Fabriekshal spik en span.


Als er iets onduidelijk is, of als je een andere zienswijze hebt, app me, bel me, schiet me aan,


Groetjes,


Albèr van Ekeren

bottom of page