top of page

Deadline revisie tandwielkast gehaald ondanks tegenslagen

Het zou aanvankelijk een vrij recht toe-recht aan project worden. Een Zweedse staalfabrikant had een tandwielkast laten reviseren door GBS, maar door een tekort aan olie was deze in de soep gedraaid. Daarom kreeg GBS een jaar later nogmaals de opdracht om de kast te reviseren. De verwachting was dat de ingaande as sowieso vernieuwd moest worden. In dat geval zou de deadline een week bedragen. Bij het demonteren van de kast bleek echter dat de twee grote tandwielen ook afgeschreven waren, waardoor de deadline 2 weken bedroeg.

Op bovenstaande foto de betreffende tandwielkast, die gebruikt wordt als heftafel. De tandheugels worden gebruikt om stalen platen de oven in te duwen.

Tijdens de revisie, bleek de behuizing zelf ook vanalles te mankeren. De lagers, boringen en de delingen waren beschadigd.

Nadat de eerste deling was gekotterd, bleek de kotterbank kapot te zijn, je kon 1 van de assen niet meer gebruiken. Een kapotte kotterbank komt nooit goed uit, maar dit was wel een heel ongunstig moment.

Uiteindelijk werd er de laatste vijf dagen in dag- en nacht ploegen aan de kast gewerkt. Eerst door de machinale, en de laatste anderhalve dag door tweemaal drie monteurs.

Met nog anderhalve dag te gaan moest alles nog gemonteerd worden, inclusief metingen. Toen bleek donderdagochtend dat de spelingen tóch te nauw waren. Dus wederom werd een beroep gedaan op de machinale, om de assen te vernauwen.


Donderdagmiddag vanaf 15:00 konden de monteurs aan de slag met het in elkaar zetten van de kast. Na de hele nacht te hebben doorgewerkt kon ’s ochtends de kast geverfd worden en stond ie om 11 uur op de vrachtwagen terug naar Zweden!



GBS TEC houdt op 6 maart open huis


Volgende week zaterdag zijn geïneresseerden tussen 10:00 en 14:00 uur welkom bij GBS TEC! De open dag bij GBS TEC vindt plaats in kleinschalige setting; natuurlijk helemaal coronaproof. Met maximaal 30 personen per ruimte, in veel gevallen zal dit minder zijn, en natuurlijk op 1,5 meter afstand. Bezoekers mogen 1 ouder/verzorger/broer/zus/vriend(in) meenemen.


Dit schooljaar begonnen de zonen van twee GBS collega's al een opleiding bij GBS TEC. Heb jij een kennis of familielid voor wie dit ook iets zou kunnen zijn? Laat het dan gerust aan hem/haar weten!


bottom of page