Nieuwe freesmachines TEC bereiden GBS voor op de toekomst

Bijgewerkt: 18 jun 2020

Gisteren hebben wij overeenstemming bereikt met DMG Mori over de aanschaf van twee freesmachines en training boxen.


DMU 50

De DMU 50 is een een 5-assige freesbank waar we net als op de Mori Seiki NMV 8000 DCG van Adjinder complexe werkstukken kunnen maken. Deze machine is wel een kleinere uitvoering dan de 8000, maar werkt volgens het zelfde principe.CMX 600 V

De CMX 600 V is een 3-assige freesbank met voorbereiding op de 4e as, welke lijkt op de Mori Seiki NVX5100 die ook in de hoek van Adjinder staat. 

DMG MORI TrainingBox

Naast de aanschaf van de twee freesmachines hebben wij 6 simulatie consoles gekocht. Hiermee kunnen de leerlingen oefenen met programmeren en het geprogrammeerde simuleren. Met deze consoles kunnen we de bovenstaande 2 machines simuleren, maar ook bijvoorbeeld de 8000, welke over een andere besturingssoftware beschikt. 

GBS TEC machinepark: aansluiting met de fabriekshal en voorbereiding op de toekomst

Vorige week hebben wij 2 draaibanken aangeschaft bij Dormac. Een kleine conventionele draaibank om de beginner-lessen op te volgen en het ‘reparatie’ draaien van lange slanke assen op te trainen. En een grote Doosan draaibank waar wij zware werkstukken en vertanding op kunnen frezen.


Deze machines vertegenwoordigen bij elkaar een investering van 500.000 euro. Wij denken dat wij daarmee kunnen stellen dat GBS TEC is voorzien van de meest nieuwe en ook complexe machines. U zult begrijpen dat het een dure opleiding wordt. 

Wij hebben gekozen om de draaibanken en freesmachines te splitsen over 2 leveranciers. Op het gebied van draaibanken heeft Doosan een goede referentie en daarvan hebben wij in de fabriekshal twee banken staan die goed bevallen. Wij hebben voor het frezen gekozen voor DMG Mori. Enerzijds omdat wij daarmee aansluiting houden op de Mori’s van Adjinder, maar anderzijds de deur gaan openzetten voor nieuwe investeringen. 


GBS zal in de komende tijd een tweetal machines (de 5 meter freesbank en de kotterbank) moeten gaan vervangen. Tegelijkertijd zien we dat de bezetting van de Mori 5-asser steeds beter lijkt te gaan worden. Natuurlijk ook dankzij Adjinder en soms op de achtergrond Patrick. 

In de komende maanden zullen wij allerlei machines de revue laten passeren. De ontwikkeling van de laatste jaren is dat draaibanken kunnen frezen (zoals draaibank van Doosan) en freesbanken kunnen kotteren (zoals de 5-asser). Het lijkt ons bijzonder leuk om nog eens een ‘beest’ van een machine te gaan aanschaffen. En die kost 2-4 miljoen. Een machine waar je echt alles op kunt. En voor grote afmetingen. Maar om daar gebruik van te kunnen maken, hebben wij meer instroom van jonge mensen nodig, zodat wij intern kunnen doorschuiven. 

GBS-TEC is in eerste instantie opgericht voor de werving en training van nieuwe jonge medewerkers voor GBS. Maar wij willen dat deze opleiding ook geheel aansluit bij de machines van de toekomst. Vadaar de keuze voor deze nieuwe generatie machines. 

Wij stoppen als enige bedrijf in onze sector nu zoveel geld in de opleidingen van TEC. Want zonder brains, opleidingen, en nieuw talent kunnen we de toekomstige groei van GBS niet aan.

Ik hoop - of liever gezegd - ik ben ervan overtuigd dat het opzetten GBS TEC de juiste beslissing is geweest en dat dit de eerste belangrijke stap is voor de aanschaf van een ‘beest’ en een nieuwe generatie machines. 


Albèr van Ekeren

© 2018 GBS Gearbox Services International - All rights reserved.

Home | Privacy and Cookie Statement

  • Instagram Social Icon
  • LinkedIn Social Icon
  • Facebook Social Icon
  • YouTube Social  Icon