Updates preventie corona virus

24 januari 2021 - avondklok

 

Hierbij een kort update in vervolg op het eerdere bericht van 21-1-2021. 

Avondklok

Vanaf gisterenavond geldt een avondklok. Toch kunnen onze werkzaamheden, zoals in de ploegen of bij overwerk, gewoon doorgang vinden. Na 21.00 dient u een Eigenverklaring en een Werkgeversverklaring bij u te hebben als U naar huis rijdt. Dit mag zowel geprint als digitaal op uw telefoon. 

Wij maken beide verklaringen voor U. Indien U ze digitaal bewaart, hoeft U ze niet te tekenen. Indien U ze geprint meeneemt, dient U de Eigenverklaring zelf te tekenen en zal de Werkgeversverklaring door GBS getekend zijn. 

Afgelopen vrijdag hebben wij voor de komende 2 weken voor klussen waarbij overgewerkt wordt en de avonddiensten de setjes formulieren gemaakt en aan uw leidinggevende gegeven. Misschien heeft U (indien van toepassing) de formulieren al gehad, anders liggen ze maandag voor U klaar. 

 

Wij zullen maandag in de app mijngbs een aparte button maken voor de 2 formulieren. 

 

Heeft U vragen over het verkrijgen van de formulieren, dan kunt u zich melden bij mij  op 06 53 911 303

Buitenland 

Het vliegverbod uit Zuid-Amerika, UK en Zuid-Africa is definitief geworden. Dit heeft betekend dat wij 2 klussen voor volgende week hebben moeten annuleren. 

KLM

Zoals ik eerder meldde was dit een onderhandelingstactiek. KLM blijft inter-continentaal vliegen. 

Tot zover de berichten. 

Met vriendelijk groet, 

Albèr van Ekeren

21-1-2021 Plannen regering avondklok en buitenlandse reizen

De regering lijkt ineens vooruit te gaan kijken waar we sinds maart 2020 op wachten. Voor alle duidelijkheid zijn het nog plannen die wellicht vandaag door de tweede kamer in al of niet gewijzigde vorm worden aangepast. Omdat ik al veel vragen krijg wil ik u als volgt informeren over die maatregelen die wellicht invloed hebben op GBS:

 

Avondklok

Er bestaat de kans dat er een avondklok wordt ingesteld, ingaande dit weekeinde. Het is mij nu niet exact duidelijk of mensen in de avondploeg van GBS nou wel of niet met een verklaring naar huis mogen rijden. Ik ga ervan uit van niet, maar dat zal blijken. 

Dit zou dan betekenen dat een aantal mensen niet in staat zullen zijn de avond shift en daarmee hun uren te draaien. Wij zullen dan met een voorstel komen om wellicht de ochtenddienst iets te vervroegen of avondshifts naar het weekend te verplaatsen zodat u wel de gelegenheid houdt uw uren te maken. Indien we wel kunnen blijven doorwerken dan zullen wij als bedrijf u een verklaring geven die u kunt laten zien, mocht u worden aangehouden. Maar zoals gezegd, laten we eerst afwachten wat er exact besloten wordt, en dan komen wij met plannen. Daar is nog genoeg tijd voor.

Buitenlandse reizen

De regering is voornemens dat als mensen die uit het buitenland naar NL komen, ze een PCR test en een sneltest moeten overleggen en 5 dagen in quarantaine moeten. Omdat de regering dat niet bij wet mag opleggen, is de regering van plan alle vluchten uit de UK, Zuid Africa en Zuid Amerika stil te leggen. Er bestaat dus de kans dat Nederlanders die in de UK, Zuid-Africa of Zuid Amerika bevinden, niet meer rechtstreeks naar NL kunnen vliegen. Dat kan dus wel via een omweg. En is dat tegen de geest van het regeringsvoorstel? Nee, omdat de regering de vluchten niet wil verbieden, doch PCR, sneltest en 5 dagen quarantaine wil opleggen. Als alles duidelijk is, zal GBS met heldere richtlijnen komen. We wachten nog heel even af. Iedereen die op dit moment in het buitenland is, hoeft zich geen zorgen te maken. GBS en ik persoonlijk zorgt ervoor dat u netjes en veilig thuis komt wanneer u dat wilt. 

KLM

Naar aanleiding van de zeer slordige communicatie van de regering in nood, heeft de KLM gezegd niet meer inter-continentaal te zullen vliegen. Daar hebben ze een heldere reden voor op gegeven. KLM komt daarmee op voor haar eigen belangen EN speelt het spel hoog, om een andere regeling af te dwingen voor piloten en cabine personeel, hetgeen ik begrijp. Maar ook hier moeten we even rustig afwachten wat er wordt besloten door de regering. Daarnaast zijn er voldoende andere luchtvaartmaatschappijen die op NL of Duitsland inter-continentaal vliegen. 

Medewerkers in het buitenland

Voor iedereen van GBS die in het buitenland aan het werk is, verzoek ik dringend met mij te overleggen over veiligheid of veiligheidsgevoel. Nu gaat dat vaak indirect. Net als bij griepachtige verschijnselen, bel of app mij rechtstreeks +31 6 53 911 303. Ik ben en blijf altijd compleet eindverantwoordelijk voor veiligheid en zo hoort het ook. En rechtstreeks communiceren met mij is veel eenvoudiger en leidt tot minder communicatie storingen. Dus ga je voor GBS naar het buitenland of ben je er al, en heb je vragen, bel mij! Overigens ben ik nu al bij iedere reis vooraf betrokken. Iedere reis wordt door mij vooraf goedgekeurd. Maar er kunnen zoals nu regelingen veranderen, Dan is het handiger rechtstreeks te communiceren. 

Over enkele dagen komen wij weer in de lucht. 

Albèr van Ekeren

6 januari 2021  -  nieuwjaars terugblik op 2020

 

Het jaar 2020 stond zwaar in het teken van Corona. Een aantal van ons hebben het persoonlijk ervaren of zijn nog steeds ziek. Velen hebben kort preventief thuis gezeten. Hierdoor, met een aantal langdurig zieken, is het ziekteverzuim in 2020 sterk gestegen.

Ten gevolge van Corona ontstond tegelijk een grote angst en onzekerheid. Zo hebben wij begin 2020 heroverwogen of wij het opzetten van GBS TEC zouden gaan voortzetten. Maar in maart 2020 besloten dit wel te doen tegen een verlaagd budget. Maar er ontstond ook angst voor omzet daling. Of kunnen de buitenklussen nog wel doorgaan ivm reisbeperkingen. Zouden we tijdelijk in een lock down gaan? 

Toch lagen de verkopen in de eerste helft van 2020 op een gelijk niveau als in 2019. Geen terugval dus, maar ook geen stijging, waar wij qua organisatie wel op ingericht zijn. De winst in het eerste jaar daalde met 6% ten opzichte van 2019. De daling was dus het saldo van een hoge kosten van een hoog ziekteverzuim ten dele gecompenseerd door zuinigheid. 

In zomer leek alles toch weer wat beter te gaan, maar in september kwam er een zwaardere dip. Qua Corona was de problematiek vrijwel gelijk aan het eerste half jaar. Maar er ontstond een algehele malaise. In september en oktober halveerden de verkopen. Het ziekteverzuim van de eerste half jaar bleef doorgaan, maar daarboven kwam aanmerkelijk minder werk binnen. Iedereen heeft gezien dat wij in de fabriek minder te doen hadden. De verkopen in de tweede helft van 2020 waren 12% lager dan 2019. Dit alles resulteerde in het tweede halfjaar in een winstdaling van 58% ten opzichte van 2019. 

Voor het gehele jaar 2020 ten opzichte van 2019 zijn de cijfers als volgt:

 • Daling van de verkopen met 6%

 • Daling van de winst met 33%

 • en deze dalingen zitten met name in het laatste half jaar

Er bestaat 50% kans dat wij in aanmerking komen voor een NOW 3 subsidie. Dan zou de winstdaling aanmerkelijk minder worden. 

Hoe moeten we deze winstdaling duiden? Er is bij mij persoonlijk nooit de angst geweest dat wij het niet zouden redden. Ik had overigens in januari 2020 een extra lening afgesloten voor zwaar weer, dus dat gaf ook wat extra rust. Maar tegelijk ben ik voorzichtig met tevreden te zijn. De Nederlandse samenleving leeft op dit moment voor een groot gedeelte op geld dat wij iedere dag lenen. En ooit moet dit worden terugbetaald. En dan .. ?

Voor zover ik het kan vergelijken met bedrijven in onze sector, dan doen wij het relatief best goed. 

Maar de omzet daling is denk ik niet alleen aan Corona te wijten. De productie van auto's in Duitsland gaat bar slecht en komt wellicht nooit meer terug. De energie transitie heeft ook een negatieve invloed op de overslag in de Europoort (ijzererts, raffinage, kolen). En daar bevinden zich een aantal klanten van ons. Ik denk daarom dat wij in omzet 10% zijn teruggevallen en dat wij dit door groei in andere segmenten moeten terugwinnen. Door een aanvallender verkoop denken wij de daling weer om te kunnen zetten in een stijging en zullen wij de terugval weer in 1 jaar tijd hebben ingehaald. 

Wij hebben het afgelopen jaar voor zekerheid gekozen. Wij wilden geen reorganisatie doorvoeren om de winst weer op te voeren. Een dergelijk beleid past niet bij mij en onze onderneming. Wel hebben we gekozen voor zuinigheid. We hebben overal op beknibbeld, zelfs op kerstpaketten naar klanten en personeel. Achteraf waren bepaalde bezuinigingen wellicht niet nodig, maar in onzekere tijden wil je een goede kaspositie opbouwen. Voordeel is dat wij er als bedrijf nu financieel heel solide voor staan. Zelfs duidelijk beter dan vóór Corona. Dit beleid past wel bij onze onderneming. 

Hoe ziet 2021 eruit. Niemand kan dat voorspellen, maar ik kan wel zeggen hoe ik er tegen aan kijk. De laatste 4 maanden van 2020 was iedereen in mineur en stelde werk uit. Wacht maar even tot januari. Ik verwacht daar dus begin 2021 een kleine opleving door. Dan zullen de mensen in maart/april weer wat beter gestemd worden. de zon gaat letterlijk meer schijnen en de vaccins rollen in hoog temp uit. In de zomer gaat het nog beter en de economie herstelt zich snel. De schuldenberg is er nog, maar er is nog geen politicus die zich daaraan durft te branden. Ik verwacht dus in 2021 echt een opleving. De verkopen zullen weer beter zijn dan 2020. De winst kan misschien nog wel iets dalen om vervolgens in 2022 weer heel sterk over 2019 heen te gaan. Kortom: de grootste treurnis hebben we gehad. Het dieptepunt ligt achter ons. We moeten alert blijven, maar kunnen weer hoop hebben. Afgelopen december hebben we dus ook weer voor het eerst de vacatures open gezet. Als bedrijf gaan we ons richten op de toekomst medio 2021 of 2022 all the way. 

Dat we ons weer gaan richten op verdere groei en innovaties, wil niet zeggen dat we nu, vandaag, niet in een keiharde ellendige tijden bevinden. Er sterven iedere minuut mensen aan Corona en het is voor velen een verschrikkelijke ziekte. Één collega uit ons midden die het gehad heeft, vertelde mij gisteren dat hij enkele weken geleden zijn  moeder had gebeld om afscheid te nemen. Hij dacht dat hij het niet meer zou redden. Dus ook al gloort de zon, wij moeten bijzonder streng blijven op het handhaven van maatregelen en het beperken van sociale contacten, zodat wij Corona zoveel mogelijk buiten de deur houden. En we zullen ook zuinig blijven met uitgaven, totdat de winst weer omhoog kruipt. 

Ik schrijf u deze evaluatie, om alles in zijn of mijn perspectief te plaatsen. Vanochtend appte een jonge medewerker mij: gaat het wel goed met het bedrijf? We maken ons zorgen. Weinig werk en geen kerstpakket. Ik antwoord met dit schrijven: de schade ten gevolge van Corona beperken gaat niet vanzelf, dat is hard werken, maar zorgen is gelukkig niet nodig en wij doen het prima. 

Sommigen zien mij weinig in de fabriek. Mensen die mij goed kennen, weten dat ik een persoon van dichtbij ben. Effe stoeien. Effe geinen. Effe samen over een werkstuk hangen. Dat mag niet en is niet verstandig. Communiceren met een mondkapje gaat prima, maar je ziet de lach en de traan niet. Dus vind ik het waardeloos. En ik moet het goede voorbeeld geven. Contacten beperken. Daarom zit ik veel in mijn hok. Ik vind het verschrikkelijk. Maar dat is de enige manier om niet te vervallen in oude gewoontes. 

 

Ik houd mij op de been, omdat ik wil bewijzen dat wij als bedrijf professioneel met Corona om kunnen gaan. En ik vind dat we dat ook doen.

Ik houd mij ook op de been, omdat wij als dit voorbij is, wij in de zon een geweldig toffe plek gaan zoeken en dan onwijs lekker gaan eten en dan een borrel nemen en dan onwijs uit ons dak gaan.  

Als je vragen hebt, whatsapp mij even. 06 53 911 303

Nog even doorzetten en dan hebben we de zwaarste crisis in ons leven overleefd. 

Albèr van Ekeren

3-1-2021 Maatregelen blijven ongewijzigd / TEC aangescherpt

Bij deze willen wij eerst iedereen een gezond en mooi 2021 wensen. Het zou mooi geweest zijn, om de Corona problematiek met het jaar 2020 af te sluiten, maar dat gaat niet. De harde waarheid is dat er met de jaarwisseling niets veranderd is.

Nog even een paar opmerkingen/waarschuwingen:

 • in december waren er weer 3 medewerkers die zich niet aan de regels hebben gehouden, en dan doel ik op het direct melden bij mij van griepachtige verschijnselen. Dit waren medewerkers met een behoorlijk verstand. Ze waren al een paar dagen wat grieperig, maar besloten mij pas te bellen toen het te erg werd. Één persoon bleek ook Corona te hebben. Al deze medewerkers hebben met het leven van hun collega's gespeeld. ZODRA U IETS MERKT VAN KOORTS, HOESTEN, SMAAKVERLIES, GEURVERLIES OF SPIERPIJN, DAN BELT U MIJ OP 06 53 911 303. En niet net voor u moet werken, maar op het moment dat u het voelt!

 • En dan stoor ik mij erg aan medewerkers die zich privé niet aan de regels van de overheid houden. Te vaak hoor ik tussen neus en lippen door dat men zich niet aan het beperken van contacten houdt. En dat heet privé, maar is natuurlijk niet privé. Als u na meerdere contacten niet preventief 14 dagen vrij neemt, maar gewoon komt werken, dan zadelt u uw collega's ofwel met een gezondheidsrisico ofwel met de kosten van ziekteverzuim op. Mensen die werkzaam zijn in de gezondheidszorg of verpleging hebben geen keuze. U wel. U kunt de kans op het oplopen van het virus aanzienlijk verkleinen. Heb daarom ook privé zo weinig mogelijk contact met anderen. 

 • BIJ GBS TEC zullen wij nog een aantal extra maatregelen nemen. Deze zullen maandag 4-1 door Quinten worden medegedeeld. 

Wij zullen vanaf maandag weer extra streng gaan controleren op het naleven van de regels. En dat betekent ook dat u morgen NIET een traditioneel rondje loopt om uw collegae een mooi 2021 te wensen. Dat slaan we een jaartje over. 

We moeten het nog een half jaar volhouden! We zijn inmiddels over de helft! 

Albèr van Ekeren

15 november 2020  -  we moeten volhouden

 

Allereerst wil ik diegenen die onder het Corona virus lijden, veel sterkte wensen. En vanuit het bedrijf in het bijzonder degene die het bij ons het eerst heeft gekregen, en nog steeds verre van hersteld is. Corona verloopt vaak in een lichte vorm, waardoor wij wel eens laconiek kunnen worden. Maar oud of jong, ziek of kerngezond, ieder kan getroffen worden door een zwaardere vorm en laten we dat toch vooral in het hoofd houden. 

Heel veel mensen hebben een mening in Nederland. We worden dagelijks gevoed door cijfers en opinies. Na de vele versterken weken krijgen we last van een zekere Corona moeheid.  Wat wij nu doormaken is geen pretje.

 

Maar voor de meesten is het pure luxe om te somberen en te discussiëren. Tot U, een naaste of ik getroffen wordt door de zware variant van dit virus. En dan praten we anders. Dan is al het voorgaande van generlei waarde em moet u strijden voor uw leven. Dat weet iedereen. Dus hoe klote ook, laten we dat in het achterhoofd houden. We doen dit omdat we niemand het leed van Corona aan willen doen. Dat was ons doel en dat blijft ons doel tot Corona verleden tijd is. 

U mag een ander het virus niet doorgeven. En dat kunt u alleen garanderen door allereerst privé voorzichtig te zijn. En zich vervolgens binnen GBS volstrekt aan de regels te houden. 

De afgelopen weken hebben we ons goed aan de GBS regels gehouden. We hebben regelmatig gecontroleerd en iedereen hield zich strikt aan de maatregelen. Maar nu het weer een paar weken duurt, nu de landelijke cijfers misschien een verbetering (of niet) laten zien, merk ik bij mij zelf en ook bij een paar anderen een beetje een verslapping. En dat is niet goed. We zijn aan preventie begonnen en dan zou het zonde en misschien wel dodelijk zijn om nu te verslappen. Daarvoor zijn we er niet aan begonnen. 

Bij GBS is het vrij simpel:

 1. Bij griepverschijnselen contact opnemen met mij ( 06 53 911 303) - doe dit niet te laat, liever een overbodig telefoontje!!

 2. Binnen het bedrijf overal een mond kapjes plicht EN 3 meter afstand

 3. Niet met meerderen in kleine ruimtes

 4. Lopen vermijden en meer bellen! 

 5. Handen wassen

We gaan de komende dagen weer streng controleren. Ik zal daar een paar mensen voor aanwijzen. En verwijt die personen niets! We doen dit alles niet voor ons plezier, niet omdat we er zo vrolijk van worden, maar voor ons eigen gezondheid. 

Tot slot even kort de financiële situatie van het bedrijf. De verkopen zijn sinds oktober nog steeds erg slecht. En de winst is nog steeds aan het dalen, waardoor we nu op maandbasis verlies draaien. Blijft het zo dan kunnen we het nog een lange tijd uithouden. Maar zolang we in een dalende lijn zitten, blijft de toekomst ongewis en somber. 

Ik kan het leven voor U op dit moment niet vrolijker maken. Maar ik weet wel dat als alles voorbij is, en we het allemaal goed hebben doorstaan, we het gezamenlijk onwijs goed gaan inhalen! 

Een fijne avond verder en morgen weer even extra alles op scherp. Mondkapje op en 3 meter! 

Albèr van Ekeren

27 oktober 2020 Opname vrije dagen

Op dit moment kent Nederland veel Corona besmettingen. Na de verscherpte GBS maatregelen van 4 oktober en vele ingrepen in de week erna, lijkt het dat wij als bedrijf besmettingen binnen het bedrijf kunnen voorkomen. Met name het tijdig melden van klachten en het snel testen zijn belangrijke instrumenten. Dus laten we het met elkaar volhouden en hopen dat de besmettingen in Nederland snel zullen dalen. 

 

Wat ons inmiddels wel steeds meer zorgen baart, is de forse daling van 40-50% van de verkopen. Dit duurt inmiddels bijna 3 maanden. Iedereen snapt waar dit uiteindelijk toe zal leiden. Op dit moment proberen wij de uren zonder werk zo nuttig mogelijk te besteden. Maar de inkomsten zullen dan nog steeds met 40-50% dalen. We zullen daarom starten met het snijden in de kosten.

 

Als onderdeel daarvan hebben wij nu besloten om iedereen te vragen om zijn vakantie saldo van 2020 nog dit jaar op te maken. Ondanks dat dit normaal gesproken ook zo hoort, hebben wij dit in het verleden nooit gevraagd. Velen van u konden de uren gewoon meenemen naar het volgende jaar. Wij vonden dat diegenen die veel moesten werken en geen vrije uren konden opnemen, niet gestraft mochten worden door een verplichte opname. Daarom spreken wij nu ook niet over de vrije dagen van vóór 2020. 

Wat bedoelen wij precies?

Op 1-1-2020 of bij u in dienst treding gedurende 2020 hebben de meesten van u een aantal vrije dagen, adv dagen, ouderen dagen toegewezen gekregen. Tevens heeft u gedurende het jaar 2020 wellicht bij overwerk tijd-voor-tijd opgebouwd. Vervolgens heeft u in 2020 uren opgenomen. Wij spreken dus niet over het saldo dat u op 31-12-2019 had. Wij spreken alleen over het jaar 2020. 

 

Start toewijzing 2020 (op 1-1-20 of in dienst) + opbouw tijdvoortijd gedurende 2020 - opname gedurende 2020 = Saldo 1-11-2020

 

Wij vragen aan u om met uw leidinggevende te overleggen hoe u dit saldo 1-11-2020 nog in 2020 gaat opnemen. Het spreekt voor zich dat niet iedereen tegelijk vakantie kan opnemen. 

 

Deze avond sturen wij uw leidinggevende het overzicht van saldo per 1-11-2020 toe.  

 

Met vriendelijke groet,

 

Albèr van Ekeren

10 oktober 2020  -  aankondiging sancties

 

Corona veiligheid

Afgelopen week was een heftige week. We hebben veel medewerkers getest. In zowel Schiedam als in Oud-Beijerland waren 2 medewerkers privé besmet. Zij hadden op het bedrijf nog geen verschijnselen. Uitgaande van ca 2 dagen besmettelijkheid voordat iemand verschijnselen heeft, hebben wij een onderzoek gedaan. Dit resulteerde erin dat wij ca 50 medewerkers hebben laten testen. Hieruit bleek dat 4 andere collega's waren besmet. Ook daaruit volgend hebben we weer besloten om een aantal mensen te testen. Ook hebben wij maandag middag de opleiding TEC gesloten. Woensdag kon ik gelukkig concluderen en een beetje aantonen dat GBS weer veilig is om voor te werken. De besmette medewerkers verblijven allemaal thuis en zijn niet in levensgevaar, al heeft 1 persoon het erg zwaar. 

 

Conclusie: Besmettingsgevaar buiten het bedrijf levensgroot. Besmetting kan en vindt al plaats als u nog geen verschijnselen vertoont. In september waren wij te nonchalant. Daarom hebben wij denk ik nu duidelijke aangescherpte maatregelen genomen. Door schade en schande opnieuw geleerd. 

Maar maatregelen moeten ook gehandhaafd worden. Daarom laat ik zoals aangekondigd ook controleren door anderen dan mijzelf. En helaas moet ik constateren dat een aantal mensen zich er niet aan houden. Soms is dit echt even vergeten. Maar soms is het hardnekkig. Dat zijn medewerkers die menen overal verstand van te hebben, boven iedere wet te staan, en alles doen zoals het hen beliefd, maar uiteindelijk alleen maar trappen en niets voor elkaar krijgen. Zij vinden alles en veel overdreven van de maatregelen. Maar hebben geen enkel verantwoordelijkheidsgevoel naar collega's. De maatregelen van 4 oktober blijven 100% van kracht. 

Handhaving maatregelen - sancties

Het is heel simpel. Ik draag de eindverantwoordelijkheid voor het beleid en uw gezondheid. De onderstaande maatregelen zijn verplicht. Volgende week gaan we verder met controleren. De frequentie zullen wij opvoeren. Bij het handhaven van een beleid, horen ook sancties. De personen die de directie aanwijst om te controleren zullen de directie feitelijk informeren. De directie bepaalt de hoogte van de sanctie. Bij een kleine overtreding wordt verplicht 2 dagen vrij opgelegd. Bij een grotere overtreding 5 dagen. Hierbij bent u gewaarschuwd. 

Ook privé voorzichtiger

Tevens wil ik wijzen op uw prive verantwoordelijkheid. Ik heb afgelopen week 2 medewerkers gesproken die op kosten van het bedrijf thuis zitten, maar dit hadden kunnen voorkomen. Als u weet dat iemand mogelijk besmet is, dan heeft u de plicht om daar naar te handelen. En in 2 gevallen is dat naar mijn mening niet gedaan. Wij moeten dat met z'n allen betalen. 

Financieel zwaar weer

Iedereen merkt dat ook wij als bedrijf op z'n zachts gezegd niet goed draaien. Naast veel mensen thuis om verspreiding van Covid te voorkomen, hoge testkosten, hebben wij nu ook veel te weinig werk in het bedrijf liggen. In oktober gaan wij zware verliezen lijden. Om u een beeld te geven: in oktober verliezen wij de winst van de eerste 3 maanden. En de verwachting is dat dit nog wel een half jaar zal aanhouden. Dan wordt 2020 een zwaar verliesgevend jaar. Bij collega bedrijven hoor ik nog ernstiger problemen. In mijn bericht van 20 maart voorspelde ik dit helaas al.

In de komende week zullen wij allerlei nood-maatregelen / instructies uitrollen. Deze maatregelen zullen van u een hoge inzet en flexibiliteit vragen om daarmee erger te voorkomen. In de laatste 2 maanden hebben wij 40% minder verkocht. En dat betekent dat wij nu 40% minder werk hebben. En dat doortrekkend weet u wat dat betekend. Moet er gereorganiseerd worden? Maar zijn wij een doorsnee bedrijf? En een reorganisatie heb ik in mijn leven nog niet hoeven doorvoeren. Dus alle maatregelen zijn gericht op overleven met z'n allen. Maar dan verwachten wij ook inzet van allen. Dat lijkt logisch. 

 

Ik wil u graag heel open inlichten over hoe we er voor staan en wat er gebeurd. En communicatie is lastig. Maar dit is een poging. 

Albèr van Ekeren

6 oktober bericht voor TEC leerlingen

Ik heb gisteren (5-10) opdracht gegeven om iedereen bij GBS-TEC naar huis te sturen. Ik kon op dat moment de veiligheid ten aanzien van Covid niet meer garanderen.

 

De belangrijkste reden daarvoor was dat velen van jullie vrijdag in de kantine aanwezig waren en daarna nog zijn wezen bowlen. Jullie zeggen dat jullie wel op de veiligheid gelet hebben. En dat hoor ik ook van anderen. Tevens waren er meer mensen in de kantine die ook in overtreding waren en er niets van gezegd hebben. Jullie wisten niet dat de kantine gesloten is in verband met Corona. 

 

Ik neem jullie dit dus niet kwalijk, maar ik vraag jullie wel heel voorzichtig te zijn in de komende tijd. In de kantine was bijvoorbeeld mogelijk iemand besmet. De kans dat jullie daardoor besmet zijn geworden is nihil. Maar ik ben verantwoordelijk voor veilige leer omstandigheden. En dat kon ik niet meer voor 100% garanderen.

 

Straks krijgen jullie een uitnodiging bericht voor een test vanmiddag in Rotterdam. Joris van der Wild regelt dat. De uitslag verwacht ik dan morgenmiddag/avond. Dan kan TEC hopelijk donderdag weer open.

 

Met vriendelijke groet,

 

Albèr van Ekeren

Zondag 4 oktober  2020

 

Afgelopen 10 dagen zijn wij als bedrijf geconfronteerd met 4 personen die op Corona positief getest zijn. In de eerste golf waren dat er 2. Nu hebben we ook te maken met het feit dat 1 of 2 personen naar alle waarschijnlijkheid binnen de muren van GBS zijn besmet. Dat betreft onze locatie Schiedam. Dat betekent dat wij ons niet voldoende aan de bestaande protocollen houden. Dan rest ons niets anders dan de protocollen nog verder aan te scherpen en er zeer streng op toe te zien. Ik zal nu zo kort en krachtig mogelijk omschrijven wat we als bedrijf moeten gaan doen. 

Aller eerst gaan we de personen waar Julius Wartna in Oud-Beijerland, en John den Ouden / Clifton Soebarman / Ab Minderhoud in de dagen voor hun besmetting komende maandag / dinsdag laten testen. Afhankelijk van de resultaten hiervan op woensdag/donderdag zullen we nadere maatregelen nemen. Verderop ziet u de namen van de eerste groep die wij zullen gaan testen. 

De protocollen:

 • Bij griepachtige verschijnselen belt u Albèr van Ekeren. Dat mag ook via whatsapp. Maar altijd hem. 0653911303

 • De 1,5 meter afstand vergroten we tot 3 meter, omdat ik zie dat velen niet weten wat 1,5 meter is

 • Zit er een scherm tussen op uw bureau, dan is 1,5 meter voldoende

 • Iedereen binnen het bedrijf draagt een mondkapje. Deze zijn ook binnen het bedrijf ruimschoots verkrijgbaar

 • Geen handen schudden

 • Er wordt niet meer gelopen tussen GBS TEC en GBS in Oud-Beijerland

 • De kantine in Oud-Beijerland wordt gesloten. Warme gerechten zijn niet meer verkrijgbaar. Broodjes worden bezorgd met afstand van 3 meter. Je mag dus niet meer naar de kantine toe gaan!

 • En nu een heel belangrijke. In principe gaat iedereen als hij op het bedrijf komt naar zijn werkplek en blijft daar totdat het werk erop zit. Heeft u vragen dan belt u uw collega. U blijft dus op de werkplek. Wij overwegen de koffieautomaten en waterbronnen af te sluiten. Dus neemt u zelf drinken mee. U blijft de hele dag, ook in de pauze, op uw werkplek.

  • voor degenen met een overal: pak de overals in de omkleedruimte en verkleed u de hele week op uw werkplek​

  • alleen als u naar het toilet wilt, mag u de werkplek verlaten

  • drinken en eten heeft u bij u, alleen in Oud-B worden nog bestelde broodjes gebracht naar uw afdeling

  • de enigen die door de fabriek heen lopen zijn: logistiek, eindcontroleurs Sjaak / Richard en leidinggevenden Vincent, Wilfred, Nikki, Jerôme, Daniël en Henny en 3 Corona-controleurs en schoonmakers

  • de 3 Corona-controleurs zijn Albèr van Ekeren en door hem aangestuurd Jeroen Bartelen en Joris van der Wild

  • Tijdkaarten deponeert u in de bakjes bij de uitgang van het pand

  • Als u gereedschappen nodig heeft, dan snappen wij dat u soms ook moet lopen. Doe dit wel doelgericht. 

 • Medewerkers op kantoor gaan we verder uit elkaar trekken. 

Even in andere woorden. 

Tot op heden zag ik veel medewerkers lopen en met elkaar praten. Door al dat geloop en gepraat is er teveel kans dat we elkaar gaan besmetten. En dat geldt voor zowel kantoor als fabriek. Heeft u een vraag aan een collega, dan belt u die persoon. 

U komt dus morgen naar uw werk, haalt uw overals op, en loopt direct naar uw werkplek. Daar kleedt u zich om. Medewerkers op kantoor lopen direct naar het bureau. En die situatie blijft tot einde werktijd. 

Per vestiging:

GBS TEC

Bij jullie hadden we al aangekondigd dat er vanaf maandag een mondkapjes plicht bestaat. De 3 meter afstand is lastig binnen TEC, maar we moeten meer afstand bewaren. Jullie zijn jong en natuurlijk speels, maar probeer dat te bedwingen. Ik snap jullie gedrag maar al te goed, maar laten we uitkijken. Bij het binnenlopen van de klas, houdt afstand! Jullie mogen dus niet meer het pand op nr 2 in. Hebben jullie iets nodig, dan bel je Asies/Jeroen. Henny bezorgt de broodjes die jullie besteld hebben tot net over de drempel. 

PROMOULD

Ook bij jullie gaat vanaf morgen de mondkap verplicht worden. Houdt 3 meter afstand, dus op kantoor beneden max 2 personen, in de programmeer ruimte max 1 persoon. Geen gebruik meer van de kantine als kantine. Deze kan eventueel tijdelijk als kantoor gebruikt worden. 

SHIPBORN

Ook hier geldt vanaf maandag een mondkapjes plicht. De kantine wordt als kantine opgeheven en kan als kantoor voor 1 persoon worden gebruikt. In het tussen kantoor max 2 personen. In kantoor Jerôme max 2 personen. In het schip mogen in het voor-compartiment max 2 personen aanwezig zijn. Datzelfde geldt voor het achter compartiment. Als er in koppeltjes gewerkt wordt, dan blijven die 2 bij elkaar. Zo lang mogelijk. Liefst zolang deze maatregelen gelden. Koffiepauze en lunch niet meer gezamenlijk. Buiten kunnen jullie op 3 meter gaan zitten, hopende dat het weer goed is. Koffie en thee apparaten afkoppelen. 

GBS Schiedam

Hier gold al een mondkapjes plicht. Wat gaat er veranderen, Ik wil dat de koffie automaten buiten gebruik gaan. Daar hangen teveel mensen omheen. 

Verkoop

Op de afdeling verkoop heeft iedereen (Wolter, Simon en Marlon) al een eigen plek; dat is voldoende beschermd. Zij mogen niet meer door de fabriek lopen en dienen te communiceren via de telefoon.

Kantoor projectleiding

In de projectleiders ruimte veranderen we nog even niets. Alleen Wilfred loopt in de fabriek en soms Joris om te controleren in opdracht van Albèr. Dinsdag of woensdag komt de nieuwe verkoopruimte beschikbaar. Dan komt er een nieuwe indeling zodat met name Wilfred minder langs anderen loopt. 

Nieuw kantoor verkoop

Gerben en Sean beschouw ik als een koppel en maken de verbouwing van het verkoopkantoor af. Zij komen niet in de andere ruimtes.

Fabricage/montage

In de fabriek gaat iedereen naar zijn machine of montage werkplek en blijft daar de gehele dag. Iedereen moet zelf drinken en lunch meenemen. Alleen toilet is toegestaan. Bij vragen kunnen Wilfred (of diens vervanger als Wilfred er niet is), logistiek Henk Poeran en eindcontrole Richard Geilen worden gebeld. Bij 2 mensen achter dezelfde machine mag geen overlap zijn. 

Project opknappen looks hal

Jarno blijft zijn eigen werkzaamheden doen. Hij moet zijn laptop ergens op een werktafel in de fabriek zetten. Hij mag samenwerken met 1 persoon en dit zie ik dan als een koppel

Transport 

Extern transport blijft in hal 1 bij de wagen. Papieren worden verzorgd door Henk Poeran. Henk Poeran verzorgt verder het intern transport. Chauffeurs lopen niet de hal in. 

Algemeen

Ik zie dus morgen vrijwel geen geloop meer in het bedrijf Schiedam. Geen mensen meer met elkaar praten. Projectleiders en verkopers zitten achter bureau en blijven daar. Machine bedieners en monteurs blijven op hun plek. 

GBS Oud-Beijerland

Hier geldt vanaf maandag een mondkapjes plicht. 

Kantoren beneden:

Patrick werkt vanaf maandag thuis. Leron zijn meetings voor maandag en dinsdag gaat hij houden in de kantine van OUDB en Schiedam met 3 meter afstand. Verder gaat hij zitten in de achterste gang boven in een kamertje. Colin gaat op de plek van Patrick zitten. Ferry gaat boven in de bruine spreekkamer zitten en wisselt dit af met Dennis. Op deze manier zitten er beneden 4 personen zolang Marjo er niet is. 

Op de projectleiding gaat 1 persoon in de avond shift zonder overlap met de anderen. Vincent moet op een andere plek gaan zitten. Zit te dicht naast Franklin. 

Kamer Albèr wordt voor 1 persoon. Albèr, Quinten en Jeroen hebben een laptop en stemmen met elkaar af wie waar gaat zitten.  

Kantoren boven:

AOS verspreidt zich over hun eigen kantoor en Bas zijn kantoor en nemen evt plaats in de kantine. Op de engineering moeten 2 man in de kantine gaan zitten. Hierover hebben we komende week overleg. Als er een schade bekeken moet worden of er iets gemeten moet worden, dan wordt daar naar toe gelopen, uitgevoerd en teruggelopen. Geen contacten met anderen. Zoveel mogelijk telefonisch communiceren. 

Spreekkamer

Alleen de spreekkamer met de vierkante licht grijze tafel blijft in gebruik als spreekkamer. 

Lasercladden

De ruimtes zijn daar voldoende uit elkaar. Lasercladden mag zelf spullen brengen en halen. Maar ze mogen niet te ver de hal in. Communicatie via de telefoon en goed op schrift. 

Fabricage/montage

In de fabriek gaat iedereen naar zijn machine of montage werkplek en blijft daar de gehele dag. Iedereen moet zelf drinken en lunch meenemen. Alleen toilet is toegestaan. Bij vragen kunnen Vincent of Nikki, logistiek Asies/Jeroen en eindcontrole Sjaak worden gebeld. Bij 2 mensen achter dezelfde machine mag geen overlag zijn. Ploegen in de verspaning zijn van 7.00-15.30 en 16.00-00.30

In het kantoor van Marco mag max 1 persoon. In de inspectierapporten ruimte max 3 personen. 

Transport 

Extern transport blijft in hal 3 bij de wagen. Papieren worden verzorgd door Asies/Jeroen. Zij verzorgen verder het intern transport. In het kantoortje van Asies/Jeroen mag max 1 persoon. Chauffeurs lopen niet de hal in. 

Testen op Corona

Wij als bedrijf betalen en organiseren sinds een aantal dagen Corona testen. Albèr van Ekeren bepaalt wie er getest wordt. Joris organiseert de testen. Indien u dus in aanmerking komt, krijgt u van hem bericht over wanneer/waar. 

De volgende personen willen wij graag gaan testen:

 • Martin vd Heuvel,

 • Henk Stolk,

 • Remon Romijn,

 • Ed Wolf,

 • Simon,

 • Maurice Kellevink,

 • Maris Mudde,

 • Jaap Grootjans,

 • Cock Trimp,

 • Erwin Fierens,

 • Milos Lenfeld,

 • Ronald Sarris,

 • Joris,

 • Bas,

 • Cor,

 • Wolter

en ​

 • Nikki Zwaans 

 • Wesley Looise

 • Jan Nijholt

 • Rene Lauwen

 • Jan de Jonge 

 • Andre den Adel

 • Andre Ver

 • Sylvester Nascimento

 • Kevan Cathalina

 • Eelco Fortijn

 • Jan de Koning

 • Milas Melsbach

 • Franklin Sodekamp

 • Rob Terlouw

 • Dennis Janse 

 • Robert de Kreek

 • Arjan Visser

Nog een keer de veranderingen:

 • 3 meter afstand, mondkapjes

 • vrijwel iedereen blijft de hele dag op zijn plek, communicatie via de telefoon

 • neem eten en drinken mee van huis, want koffieautomaten gaan uit

 • we gaan een grote groep testen

Het spijt me dat het een heel verhaal is geworden, maar ik hoop daarmee een stukje duidelijkheid te hebben geschapen. De komende dagen zullen wij een en ander nog verder preciseren en hopen vooral op goede test uitslagen. 

De medewerkers die op dit moment Corona hebben, hebben lichte verschijnselen. Wij hopen dat dit zo blijft en dat zij snel zullen herstellen. Wij wensen hen ook sterkte om geen anderen in de privé sfeer te besmetten. 

Als u vragen heeft, kunt u mij whatsappen of bellen.

Albèr van Ekeren

26 juli 2020

 

Beste collega,

Zoals we allemaal weten komt het Corona virus er weer aan, dus gaan we als bedrijf de maatregelen weer heel erg aanscherpen. Op zich geen nieuwe maatregelen, alleen wil ik graag dat mondkapjes meer worden gebruikt bij overleg. Dus mondkapjes gebruiken als je in overleg met iemand gaat en je de 1,5 meter niet gemakkelijk kunt handhaven. Mondkapjes zijn te verkrijgen bij leidinggevenden. 

De volgende maatregelen zijn erg belangrijk:

 • houdt 1,5 meter afstand en als je met elkaar praat, praat dan langs elkaar heen. Houd de hoek van 90 graden aan. Zodat monddruppeltjes langs iemand heen gaan. Het ziet er onbeleefd uit, maar kijk iemand dus niet aan als je tegen hem praat. 

 • houd bij open deuren en ramen rekening met de windrichting, want dan kan 1,5 meter te weinig zijn.  

 • kantine blijft gesloten; niet met elkaar eten ergens anders in het bedrijf; en niet meer personen in een kamer als staat voorgeschreven op de deur, 

 • geen koffie voor elkaar halen

 • handen wassen met gewone zeep, minimaal 20 seconden.

 • bij overleg waarbij je elkaar wat moet aanwijzen, samen achter een beeldscherm moet kijken, samen op een tekening moet kijken, gebruik je mondkapje. Deze zijn bij leidinggevenden te krijgen

 • als je corona achtige verschijnselen hebt, onmiddellijk contact opnemen met Albèr van Ekeren. Ook als een partner of kind dit heeft. Dus dan gelijk bellen op 06 53 911 303 en dan overleggen we wat verstandig is. Tevens verwachten we dat je onmiddellijk een test regelt. Dus overleg NIET via leidinggevende maar direct met Albèr.

 • Als we om ons heen kijken, dan zie je dat mensen zich geheel niet meer aan de regels houden en is dus een snelle opkomst van het virus te verwachten. Ik vind het onvoorstelbaar en vind ook dat overheid en bedrijfsleven daar niet meer voor hoeven op te draaien. Dit is blijkbaar wat mensen willen. Daarom zou ik het alleszins redelijk vinden om in geval u preventief thuis moet blijven, wij dit verrekenen als 50% vakantie en 50% ziek is. 

 • Tot slot de vakantie. Voor oranje gebieden gaat een 14 dagen quarantaine gelden. Wij verwachten dus dat u in dat geval 14 dagen extra vakantie opneemt om ons niet te besmetten. Dat is uw eigen verantwoordelijkheid. En als u het verzwijgt, dan mogen wij zware sancties uitvoeren. 

Ik hoop dat deze maatregelen voorbarig zijn, maar net als 1 maart wil ik er nu weer hard in gaan. Binnen ons bedrijf mogen we elkaar niet besmetten. De tweede keer voelt als ach de eerste keer ook niets gehad. Dus zal nu ook wel meevallen. 

Maar juist omdat wij het de eerste keer serieus hebben opgepakt, hebben we als bedrijf en later als maatschappij dit virus kunnen indammen. We moeten tot er een vaccin is, dit heel serieus nemen. 

Wijs elkaar er ook op. Dat lijkt misschien bemoeizuchtig, maar is denk ik wel goed om te doen. Daarmee leren we ons het voorzichtige gedrag weer aan. 

Samen houden we Corona buiten de deur. 

Albèr van Ekeren

10 mei 2020

 

Hierbij willen wij graag een kleine update geven inzake het Corona. Wij hebben gelukkig als bedrijf interne besmettingen kunnen voorkomen. Bij twee van onze medewerkers vermoeden wij dat zij Corona hebben gehad. Bij beide personen is er geen besmettingsgevaar voor anderen geweest. In het kader van privacy en omdat het geen doel diende, hebben we de namen van beide personen niet bekend gemaakt. De directie draagt 100% verantwoordelijkheid voor de veiligheid op het werk. Op het hoogtepunt van verdachte griepachtige verschijnselen hebben wij 45 man aanbevolen thuis te blijven. Op dit moment is dat er nog 1. 

 

Waar wij in maart nog voldoende verkochten, liepen de verkopen in de laatste week van maart hard terug. Eind april liepen de verkopen weer terug op het oude niveau, maar het aantal productie uren blijft fors achter. 

 

In de maand maart hebben wij 100.000 euro verlies opgelopen door veel mensen thuis. In April hebben wij 300.000 euro verlies opgelopen door te weinig uren op order door te weinig werk. En voor mei gaan we uit van ca 200.000 euro verlies. 

 

Voor alle duidelijkheid draaien wij als GBS geen verlies. Maar het moge wel duidelijk zijn dat wij qua resultaten fors achter blijven op 2019.

 

Er zijn in europa nu 2 scenario’s mogelijk. Of we houden het aantal dagelijks geïnfecteerden op een laag niveau terwijl iedereen weer wat meer aan het werk gaan en waardoor de economie in het 3e en 4e kwartaal weer aantrekt. Of we krijgen weer een Corona uitbraak en de maanden maart/april herhalen zich. En zijn theorieën die zeggen dat de afname van besmettingen overeen komt met een normaal verloop van de griep in de zomer en dat het in oktober weer de kop op gaat steken. Het lijkt er in beide gevallen op dat we zullen moeten wachten op een vaccin. Na een vaccin zal de economie zich snel herstellen, dus voor 2021 verwacht ik een flinke groei. 

 

Als bedrijf staan we daarom voor de volgende uitdagingen:

a) we zullen door gaan met het voorkomen van Corona besmettingen, maar passen de maatregelen aan aan nieuwe inzichten

b) we moeten de investeringen in het bedrijf verder vooral voortzetten om voor 2021 klaar te staan

c) we zullen verdere kostenbesparingen gaan doorvoeren om de winst voor 2020 zoveel mogelijk op peil te krijgen

 

Corona voorkomende maatregelen (dit kan in afwijking zijn van overheidsvoorschriften, maar naar mijn mening beter)

 • Het belangrijkst van alle maatregelen is geweest dat iedereen die griepachtige verschijnselen had, eerst contact met mij moest opnemen. Ik denk dat ik redelijk goed snel kan inschatten of er sprake is van Corona gevaar op niet. Automatisch 2 weken uitzieken hoeft bij een bepaald ziekte verloop niet. Maar het essentiële is  dat we vooraf overleg hebben. Dus bij griepachtige verschijnselen eerst telefonisch overleg met Albèr van Ekeren. Als bedrijf zullen we zo snel mogelijk testen kopen. 

 • De 1.5 meter maatregel wil ik gaan nuanceren. Dat was een goede kreet maar slaat in sommige gevallen nergens op. Om besmetting te krijgen gaat het om zogenaamde druppeltjes die verspreid kunnen worden door hoesten, niesen en via de hand. En een ander moet dit in zijn neus of ogen krijgen. Ook hier geldt dat we ons moeten richten op de zender. 

  • Wat betreft besmetting via de handen is het simpel: was regelmatig handen, geef geen handje, haal geen koffie voor een ander, tenzij je je handen hebt gewassen (mag met gewone zeep en koud water maar wel 20 seconden anders heeft het geen zin)

  • Wat betreft verspreiding door hoesten en proesten is het belangrijkst: 

   • hoesten in elleboog in een textiel (op blote arm is naar mijn mening niet zinvol) 

   • als je met elkaar praat en op 1,5 meter staat, ga dan onder een hoek van 90 graden met elkaar staan, want ook bij praten zend je druppeltjes

   • als je in de wind staat (ook met raam open) is bij verkeerde wind (tocht) besmetting over grotere afstanden mogelijk, terwijl je op een 0,5m veilig kan staan. Wees daarom erg voorzichtig met open deuren en ramen. In de media gaat het gerucht de ronde dat frisse lucht goed is. Maar stroming van lucht kan dodelijk zijn!!  

   • In onze kantoren hebben we gelukkig geen lucht circulatie door heating/cooling anders zou de 1,5 meter geen zin hebben

   • ga niet met velen in 1 ruimte zitten (houd 5 vierkante meter per persoon aan), voorbeeld 

    • een toilet/handen was ruimte max 2 personen

    • spreekkamers max 2-3 personen

    • kantine max 10 personen voor besprekingen, dan wel verspreid in de totale ruimte gaan zitten

    • gezamenlijke pauze en eten in de kantine is voorlopig nog niet verstandig

  • Buiten is er meer mogelijk, maar dan moet wel rekening worden gehouden met de windrichting. Wij zullen binnen enkele weken een Corona proof biertje op vrijdag middag opnieuw gaan invoeren. 

  • In sommige gevallen werkt de 1,5 meter erg moeilijk. Daarom hebben wij goedgekeurde (niet zelf gebreide die volgens de regering goed zijn) mondkapjes ingekocht. Mondkapjes zijn te verkrijgen bij Jan de Koning, Vincent van Ede, Marco van Opstal, Jeroen Bartelen, Wilfred Moraal, Daniël Frederiks en Jerôme Dirven

   • als je wilt overleggen op minder dan 1,5 meter afstand, was dan de handen, zet allemaal een mondkapje op en was de handen na het afzetten van het kapje. Mondkapjes werken alleen als iedereen die dicht bij elkaar zit een masker draagt. Het gaat er namelijk om dat je geen virus uitzend! 

   • samen in de auto: samen een mondkapje op

 • Op de kantoren hebben wij tussen de bureau's doorzichtige schermen geplaatst. Hiermee hoeft er wat ons betreft vanaf aanstaande maandag op kantoor niet meer in ploegen gewerkt te worden. 

 • Wij zullen bovenstaande maatregelen in het bedrijf aanstaande maandag publiceren op diverse plekken, met name daar waar het nodig is.  

 

Investeringen voortzetten komend half jaar

 • Voor GBS-TEC hebben we inmiddels 11 leerlingen (echt boven verwachting) om de toekomst van ons bedrijf veilig te stellen. GBS-TEC is onnoemelijk goed ontvangen in de regio. We hebben geen keuze meer in de beslissing. 1 september moeten we de deuren van GBS-TEC openen. Deze investeringen willen wij voor een zuinig budget doorvoeren.

 • In Schiedam willen we de vloeren afmaken en afhankelijk van de resultaten kleinere verdere verbeteringen door zetten. Schiedam moet een professionele uitstraling krijgen.

 

Kostenbesparende maatregelen

 • Op dit moment proberen we alle kleine uitgaven niet te doen. En we zullen heel zuinig zijn met uitgifte van hulpmiddelen en nieuwe gereedschappen. Ieder dubbeltje zal worden omgedraaid. Iedereen zal zich verbazen hoeveel geld dat oplevert. Bij alle inkopen gaan we kijken of er alternatieven of alternatieve leveranciers zijn. Overstappen naar een andere leverancier kan lonen. 

 • Overwerk beperken we tot alleen dan als het niet anders kan. We moet een betere afstemming komen tussen Schiedam en OudB. Het kan niet zo zijn dat wij in de ene vestiging overwerken en in de andere te weinig werk hebben

 • Wij hebben overwogen om net als vele andere bedrijven het vakantiegeld later uit te betalen. Als GBS zijn wij volgens mij wel heel vroeg met uitbetalen. Het is een forse aanslag op de liquiditeit, maar wij hebben uiteindelijk besloten om het toch wel op 18 mei uit te betalen. 

 • Het opnemen van vakantiedagen wordt dit jaar minder vrijblijvend. 

  • Allereerst is vooraf nadrukkelijk toestemming nodig. In het verleden werd soms wel heel egocentrisch opgenomen met een dagje er voor en erna. Dit jaar staat het bedrijfsbelang voorop.  Alle afdelingen en functies moeten optimaal verdeeld worden. Komende week worden de vakantie's van een ieder geïnventariseerd. Kort daarna volgt een (mogelijk) akkoord. 

  • Maar anders dan in voorgaande jaren is het opnemen van een zomervakantie verplicht. Wij verwachten dat iedereen vakantie opneemt zoals vorig jaar. Deze vakanties kunnen niet worden verschoven naar een later tijdstip in het jaar en kunnen zeker niet worden uitbetaald of worden meegenomen naar 2021

 • Wij zullen de gewijzigde ploegen tijden gaan evalueren. Wat heel prettig werkt is dat we 3 vaste aanvangstijden hebben. En dat gaan we er sowieso in houden. Dat geeft helderheid en maakt alles controleerbaar. Dat velen in het verleden zijn eigen aanvangstijd bepaalde, koste het bedrijf heel veel geld. Tevens gaan we de pauze tijden scherp in acht houden.

 • En tot slot gaan we de afwijkende regeling in Schiedam afschaffen. In Schiedam hebben wij de medewerkers van MRC overgenomen zonder inlevering van arbeidsvoorwaarden. Wat betreft de ploegentoeslag, arbeidstijden en opname verplichting van ADV wijkt dit af van GBS. Dit blijkt in de praktijk onhandig te zijn en leidt ook heel erg tot scheve gezichten bij nieuwe aangenomen of overgeplaatste medewerkers. Dit is een domme overname fout. De verschillende tijden zijn ook hier niet werkbaar en niet toekomstbestendig. Per 1-6-20 willen wij dit alsnog gelijk trekken. Het mag niet zomaar, en we kunnen daar een hele discussie over voeren, maar ik vraag hierbij wel de medewerking. 

 

 

SAMENVATTING van KERNPUNTEN

 • Indien u griepachtige verschijnselen eerst vooraf overleg met Albèr van Ekeren

 • De 1,5 meter afstand, handen wassen, geen hand geven, kantine geslog ten, geen koffie halen voor elkaar etc  blijft in stand

 • Kleine ruimtes maximeren voor aantal mensen; en uitkijken met open ramen

 • Bij een handeling waar 1,5m niet mogelijk is: handen wassen, allemaal mondkapje op, handen wassen

 • Buiten biertje en barbecue wordt Corona proof weer ingevoerd

 • Ieder dubbeltje wordt omgedraaid en tegelijk wordt geïnvesteerd voor de toekomst

 • Geen overwerk als in andere vestiging geen werk is; en alleen op order

 • Vakantie geld wordt uitbetaald, vakantie dagen opnemen in de zomervakantie wordt verplicht

 • Vaste aanvangstijden worden geëvalueerd en voortgezet. De arbeidsvoorwaardenregeling in Schiedam wordt gelijk getrokken met OudB. 

20 maart 2020

 

Wat is er nu nog niet duidelijk?

Nederland, ons bedrijf en U denderen richting een crisis die wij nog nooit hebben meegemaakt. Er zullen veel doden in Nederland vallen, En als u het corona krijgt en overleefd is blijvend letsel heel goed mogelijk. En verwacht niet teveel van ons niveau van de gezondheidszorg. Die zou wel eens veel lager kunnen liggen dan landen als China, Zuid-Korea en Duitsland waar het nu beter gaat. Ik ben bang dat ons land in het rijtje Italië, Spanje, Frankrijk, België, UK past. Dus een relatief hoog sterftecijfer in NL! En mochten u en uw familie het qua gezondheid goed doormaken, dan zullen wij in juli 2020 belanden in een recessie (minimaal -10%) die wij nooit hebben meegemaakt. De laatste keer was na de 2e wereldoorlog! De economische wereld is dan niet meer zoals hij geweest is. De werkloosheid zal torenhoog zijn. De schuldenlast ongekend. En dat zullen wij allemaal in onze portemonnaie gaan merken. De welvaart van de afgelopen jaren is in één klap voorbij. 

In Nederland is het ben ik bang te laat. Maar wij als GBS kunnen nog veel voorkomen. Wij als bedrijf proberen vooruit te kijken en u mee te nemen in onze visie en maatregelen op tijd te nemen. En u geeft aan dat te waarderen. En ik gaf afgelopen maandag aan dat ik trots was hoe wij dit oppakten. Maar op dit moment kijk ik er even anders naar. Ik ben pist off! 

Ons beleid is onderlinge besmetting te voorkomen. Hele éénvoudig. 

 • iedereen die zelf of thuis griepachtige verschijnselen heeft, neemt u contact op met Albèr van Ekeren. Dan bespreken wij het risico en blijven als er ook maar enige kans op besmetting is, thuis voor 14 dagen. 

 • op de zaak zijn wij meer in gescheiden ploegen gaan werken en houden we veel meer afstand, zitten we niet meer in de kantine, halen we voor elkaar geen koffie meer, en willen we eigenlijk helemaal geen geloop en geklets meer, en spreken als we iets moeten bespreken op een gepaste afstand van 2 meter

 • we houden ons aan onze hygiëne

 • en tot slot passen we ons gedrag ook privé aan (geen sociale contacten meer buiten de deur)

En nu kom ik to the point!

 • ik hoor om me heen nog steeds mensen die alles bagataliseren

 • ik hoor zeggen ik ben jong (gisteren is in Spijkenisse een kerngezonde jongen van 32jaar overleden aan Corona)

 • ik hoor uitpuilende bouwmarkten en winkels (daar zal wel weer een explosie net als carnaval uit voortkomen)

En misschien staan diezelfde mensen schijnheilig te applaudisseren voor de gezondheidszorg! Mensen die er nog geen bal van hebben begrepen. 

Of is het de Nederlandse ziekte. Veel lullen en niets doen. Of gebrek aan hersencellen. 

En dan komt gisterenmiddag voor mij de klap op de vuurpeil. Ik krijg gisteren einde van de middag van een collega van ons te horen:

"ik loop sinds zondag te snotteren, en krijg nu te horen dat mijn opa Corona heeft en daar heb ik een week geleden naast gezeten". Deze collega is denk ik door het oog van de naald gekropen, en vanzelfsprekend zit hij nu thuis en zijn alle collega's geïnformeerd. Deze collega had een week geleden nooit naast zijn opa mogen zitten! Blijkbaar niet begrepen dat oudere mensen kwetsbaar zijn en dat we dat alleen met het sluiten van verpleegtehuizen kunnen bereiken. Maar hoeveel ouderen wonen niet in een verpleeghuis.

Maar het belangrijkste: deze collega heeft mij afgelopen zondag niet geïnformeerd dat hij verkouden was. Dan had ik de risico's kunnen inschatten. En dan heeft hij met een 8-tal collega's binnen 1,5 meter lopen praten. Ik ben eerlijk gezegd des duivels. Deze collega heeft met ons leven gespeeld en die toestemming had hij niet van mij gekregen!! 

Ik voel mij 100% verantwoordelijk voor uw veiligheid. Weliswaar vooral op het bedrijf, maar dat is niet te scheiden van privé. En die verantwoordelijk zal ik nemen. En ik kan daar extreem in worden. Als ik nog één keer een situatie hoor of tegen kom, dan zal ik iedereen een contract gaan voorleggen waarin hij moet tekenen voor de afspraken binnen ons bedrijf en ook privé daarbuiten. En éénmaal overtreden betekent ontslag. En is dat niet zwaar? Nee, geheel niet op een mensenleven. En mag ik dat? Maakt mij niet uit, ik doe het voor een goed doel.

Is dit typisch GBS? Nee hoor, het zit in de mens. Maar ik ga niet wachten op maatregelen van de overheid. En ik ga onze gezondheid niet laten afhangen van een mens. Binnen GBS ben ik verantwoordelijk en die verantwoordelijkheid zal ik nemen op mijn manier voor al diegenen die willen werken in een veilig bedrijf. 

Albèr van Ekeren

16 maart 2020

 

We zijn nu bijna 3 weken onderweg in de GBS-strijd tegen het Corona virus. Eerst vonden we het misschien iets overdreven. Maar nu zie ik iedereen serieus en heel pijnlijk soms met een beetje angst in de ogen meewerken. Ik ben er van overtuigd dat we op het bedrijf ons uiterste best doen de werkomstandigheden veilig te houden. En laten we dit vooral vol houden en niet verslappen. 

 

Ik stuur U vooral dit bericht omdat ik vandaag zo ontzettend trots ben dat we dit zo als een team oppakken. Hoe we de regels van zondagavond zo snel uitrollen. We hebben een gouden groep bij elkaar!!

 

Ik hoop dat we deze periode met zn allen met familie en vrienden gezond doorstaan. 

 

Wees ook alsjeblieft privé verstandig en beperk de contacten. 

 

Op een goede gezondheid, GBS

15 maart 2020

 

Beste collega,

Wij zijn inmiddels al een tijdje bezig om het Corona virus buiten onze deuren te houden. In Nederland lukt dat niet zo en een aantal kennen mijn standpunt. Ik vind onze regering volstrekt in-capabel om dit land te leiden aangaande dit onderwerp. Maar we hebben er mee te maken. 

Vanavond zullen scholen gesloten worden. Maandag en dinsdag zal het aantal geregistreerde besmette personen snel verder stijgen, met name ook in Limburg. In de loop van deze week zullen helaas dan pas scherpe maatregelen worden getroffen en dat zal waarschijnlijk wel leiden tot een tijdelijke bedrijfssluiting van GBS. 

Wij gaan daarmee ook een zware financiële tijd tegemoet waarbij wij forse verliezen zullen gaan lijden. 

Er zal naar mijn verwachting ook een paniek gaan uitbreken in Nederland de komende uren en dagen. 

Voor mij is de gezondheid van ons allen het belangrijkst. Financieel overleeft GBS zeker deze crisis, misschien niet helemaal zonder kleerscheuren, maar daar komen we wel uit. 

Nu wil ik even naar de komende week kijken. Zolang de regering werken niet verbied en wij het echt veilig kunnen houden, wil ik het bedrijf open houden. Maar we moeten de veiligheid nog verder aanscherpen. Een aantal van u gaven mij al de tip om meer in 2 ploegen te gaan werken en de 2 ploegen vooral niet te laten overlappen. 

Grofweg komt dit op het volgende neer:

 • een aantal afdelingen gaan in 2 ploegen werken; ploeg 1 van 6.00 tot 14.30 en ploeg 2 van 15.00 uur tot 23.30; dus geen overlap van de ploegen want anders heeft het nog geen zin. Dus let op, de tijden zijn veranderd! 

 • we willen zo veel mogelijk praten met elkaar in het bedrijf vermijden, kap daar nou even mee, en om dat te bereiken hebben we grofweg de volgende maatregelen per afdeling:

  • Montage Oud-Beijerland mag niet meer naar kantoor of machinale lopen​; jullie blijven in jullie hal; eten uit de kantine wordt gebracht naar de montage; toilet zit bij Asies; laat de overal en schone kleren desnoods in de montage; praat niet met collegae anders moeten we compartimenten gaan maken. Marco loopt naar andere afdelingen en doet veel telefonisch overleg. Vervanger voor Marco in de avond wordt toegewezen om toe te zien op naleving;

  • Machinale Oud-Beijerland, iedereen zit redelijk op afstand van elkaar; iedereen moet bij de machine blijven; en ga nou niet met elkaar kletsen; één van de projectleiders zal in de avond toezien op naleving;

  • Promould, verspaning zit al in een aparte hal; op kantoor zitten we teveel op elkaar, dus splitsen; vermijd contact met elkaar;

  • Shipborn maakt ook compartimenten en studenten en deeltijd werkers moeten thuis blijven

  • GBS Schiedam hetzelfde; vertanding slijpen is een compartiment, en wat betreft machinale moet iedereen bij de machine blijven. Alleen telefonisch contact met Wilfred. Voor een avond een andere werkvoorbereider als vervanger van Wilfred aanwijzen

  • Engineering zit teveel op elkaar; daarom zullen we in 2 ploegen gaan werken;

  • Projectleiding Oud-Beijerland zal ook in 2 ploegen gaan werken;

  • Logistiek Oud-Beijerland, Jeroen en Asies mogen niet meer overlappen, dus deze week de ploegen tijden aanhouden; schoonmaker mag z'n werk doen, maar mag met niemand praten (hem dit heel duidelijk maken)

  • Extern transport, ik verwacht steeds minder transport, dus alle mannen met flexibel contract thuis laten zitten; 

  • Bij verkoop in OudB als in Schiedam werken een paar mensen thuis ivm griep-achtige verschijnselen in de afgelopen week. Bij verkoop zie ik dus geen probleem. Marjo mag wat mij betreft thuis werken als dat mogelijk gemaakt is; 

  • Bij Asset Optimization Services zijn 2 man buiten op karwei; in de kamer niet meer dan 1 man!

  • Lasercladden indelen in compartimenten en alleen telefonisch contact onderling; dat moet met een bezetting van 3 man in 2 ploegen mogelijk zijn;

  • Werkvoorbereiding Schiedam ook gaarne in 2 ploegen gaan werken;

  • Overigen (studenten) thuis laten werken en o-uur contracten naar huis

Bovenstaand geldt vanaf morgen en duurt totdat de regering de boel plat gaan leggen. 

Wat dit voor u betekent kunt u in de excell sheet hieronder vinden. 

Sorry, voor de communicatie op deze manier. In de excell sheet staan misschien ook persoonlijke zaken die in het kader van de privacy wellicht niet gedeeld mogen worden, maar ik zou geen andere snellere weg weten. Transparantie en een veilige werkomgeving gaan wat mij betreft voor de privacy. 
 

Mochten er nog vragen zijn, bel gerust mij of uw leidinggevende. 

Voor diegenen die de mijnGBS app hebben geïnstalleerd, u kunt daar ook ons beleid tav Corona blijven volgen. Wij hebben daarvoor een knop toegevoegd. 

8 maart 2020

 

Vorige week zondag hebben wij als bedrijf onze eerste maatregelen getroffen. 


Wij hebben naar aanleiding daarvan 2 medewerkers gevraagd thuis te blijven. Gelukkig is er bij hen, zijn er bij ons, nog geen Corona besmettingen bekend en dat gaan we ook zo houden! Maar de wereld in Europa en Nederland is sinds vorige week snel aan het veranderen.. Naar mijn mening lopen overheden achter op de feiten en leren ze verdomd weinig van landen waar het eerder fout is gegaan. Alleen maatregelen nemen als iemand in onze omgeving aangetoond Corona heeft, is volstrekt onvoldoende. We moeten er heel veel aan doen om besmetting te voorkomen. Ook al is een aangetoond besmettingsgeval niet in de buurt aanwezig.

We moeten ons minder begeven in grote groepen mensen om het risico om Corona op te lopen c.q. te verkleinen. Tegelijkertijd moeten we de kans op verspreiding ook inperken. Eigenlijk moeten we als we ons een beetje griepachtig ziek voelen, gewoon thuis in huis blijven. 
 

Wij hebben besloten niet aan de Maintenance beurs in Antwerpen deel te gaan nemen en niet aan de marathon in Rotterdam mee te gaan doen. Ons begeven tussen grote groepen mensen verhoogd het risico en dat is vragen om problemen. Datzelfde geldt voor afreizen naar plaatsen of gebieden waar Corona meer aanwezig is. Vanzelfsprekend zullen wij klanten niet kunnen helpen indien zij in dit soort gebieden bevinden en/of geen adequaat Corona beleid hebben. 

Wij willen onze bestaande  maatregelen uitbreiden met het volgende:

 

Indien u thuis te maken heeft met een iemand (partner, kind, ouder, vriend, vriendin of iemand anders) die koorts heeft en/of hoest, dan willen we graag dat u vooraf overlegt met Albèr van Ekeren of het verstandig is dat u komt werken. Wij neigen er naar om u dan toch voor te stellen thuis te blijven. 

Wij komen hierop omdat de essentie van het voorkomen van verspreiding is gelegen in het feit dat we bij twijfel niet moeten blijven rondlopen, maar ons moeten terug trekken en uit te zieken. 

Samenvatting:

 • Handen wassen en afstand bewaren

 • Na vakantie eerst overleg over veiligheid

 • Bij koorts/griep langer uitzieken en vooraf overleg

 • Gebruik kantine gaan we minimaliseren

 • Bij koorts/hoesten van iemand bij u thuis, eerst overleg, waarbij het beleid is: thuis blijven tenzij

1 maart 2020

Er wordt veel over gesproken. En iedereen reageert hier verschillend op. Ook wij hebben nagedacht wat wij zouden moeten doen. Moeten we wachten tot het heel dicht bij komt, of moeten we al in een iets eerder stadium maatregelen nemen. Daarom willen we graag het volgende met ingang van vandaag afspreken:

Algemeen (ook landelijk bekend):

 • goed en regelmatig handen wassen (wij zullen een aantal dispensers extra met zeep op 2 maart ophangen)

 • hoest in je elleboog en niet in de ruimte

 • houdt voor zover mogelijk 1-2 meter afstand van je collega

 • en laat handen schudden achter wege

Specifiek voor GBS

 • iedereen die op vakantie is geweest, dient voordat hij terug keert op het bedrijf, eerst telefonisch contact op te nemen met Albèr van Ekeren 0653911303. In dat gesprek bekijken we in hoeverre je in een risico gebied bent geweest. Indien hiervan sprake is, dan zul je langer thuis moeten blijven. Jij bent verantwoordelijk om voordat je weer na een vakantie naar het bedrijf komt, eerst met Albèr te overleggen. 

 • iedereen die ziek wordt met een griep, en koorts krijgt, moet minimaal 1 week thuis blijven. Heb je dus koorts, dan moet je langer ziek thuis blijven. Ook in dit geval dien je met Albèr van Ekeren 0653911303 contact op te nemen. Jij bent verantwoordelijk om voordat je weer naar het bedrijf komt, eerst met Albèr te overleggen. Één dagje griep kan dus niet meer. Heb je koorts, minimaal 1 week thuis. 

 • het gezamenlijk gebruiken van de kantine's ontraden we. In de kantine van Oud-Beijerland wordt geen eten meer geserveerd. Je kunt het bestelde eten wel ophalen. In dit geval geven we de voorkeur aan het eten op uw werkplek. 

Samenvatting:

 • Handen wassen en afstand bewaren

 • Na vakantie eerst overleg over veiligheid

 • Bij koorts/griep langer uitzieken en vooraf overleg

 • Gebruik kantine gaan we minimaliseren

We kunnen dit alles overdreven vinden, maar het is een kleine moeite. Als we niets doen, is dat achteraf misschien ook dom en verwijtbaar. 

Als u andere opmerkingen heeft, bel gewoon Albèr van Ekeren. Mochten er wijzigingen komen, dan communiceren wij dit hier en melden wij het per sms. 

Alle kosten (ziekte dagen / vrije dagen) van bovenstaand komen voor rekening van het bedrijf. 

© 2018 GBS Gearbox Services International - All rights reserved.

Home | Privacy and Cookie Statement

 • Instagram Social Icon
 • LinkedIn Social Icon
 • Facebook Social Icon
 • YouTube Social Icon